måndag 20 oktober 2014

hon som går emot strömmen

Att vara en person som vågar ifrågasätta läkare, läkemedelsindustrin, livsmedelsverket och allt som har med vår hälsa att göra är som att gå på minerad mark här i Sverige.
Säkert i andra länder också, men här oj, oj. Många hälsoprofiler slutar med att skriva om sina upptäckter och slutar med att upplysa människor om att det finns alternativa sätt att läka sig. De får ofta utstå mycket skit från alla möjliga håll. Att vara en människa som går emot strömmen är inget man vinner några fördelar på. Det är tungrott och väldigt tröttsamt. Och för en del verkar det vara rent utsagt farligt.

En gång i tiden var jag programledare, bland annat på ett program som hette Hälsa nu. Jag åkte runt och intervjuade en massa experter om sömn, stress, självkänsla kontra självförtroende bland annat.
Ett väldigt kul jobb på många sätt. Jag fick ju träffa experter. Och jag träffade läkare som offrecord sa andra saker än de kunde säga framför en tv-kamera, eftersom de annars hade förlorat licensen. Bland annat pratade en hjärnläkare om vikten av att äta Omega 3, men då var det inget som var okej att säga. Men den alternativa medicinen hade länge förespråkat det. Idag är det alldeles självklart att prata om att man ska äta tillskott av omega 3, d-vitamin bland annat.

En av experterna som jag träffade var Sanna Ehdin. Hon hade precis kommit ut med sin bok "Den självläkande människan". Nu alldeles snart kommer boken ut igen, med nya tankegångar och nya fakta. Jag väntar med spänning på att få köpa  Nya självläkande människan.
Jag tyckte det var spännande det Sanna pratade om, men det är många år sedan och jag hade då svårt att ta in allt. Jag var en ensamstående mamma och jag jobbade mycket. Så att liksom tänka på hälsan då och ändra mitt sätt att leva kändes bara som ett stort stressmoment. Men Sanna fanns liksom kvar i mitt minne. Som en önskan om något nytt, men i en tid då jag kunde ta till mig det.

Så blev jag sjuk och jag vet inte hur det kom sig, men vi hördes på telefon. Jag hade svårt att ta in, men Sanna förhöll sig lugn. Manade inte på mig. Hon lyssnade in mig. Och sakta började jag se saker också och fast jag genomgick alla traditionella cancerbehandlingar man kan tänka sig. Vi har också hela tiden hållit kontakten. Hejat på varandra på facebook. Och jag gick också och lyssnade på Sanna när hon hade en föreläsning för ett par år sedan. Igår träffades vi äntligen och jag fick möjlighet att ge henne min bok Jag vill fan leva.
För det känns viktigt för mig att få ge den boken till alla de som betytt och betydde nåt för mig under den här tiden som jag brukar säga var min tuffaste tid i livet. De som hjälpte mig.

Sanna är modig. Vi ska vara enormt tacksamma för att hon vågar ifrågasätta etablissemanget.
För det är tufft. Väldigt tufft. Hade varit mycket enklare om man följde flocken. Men vi behöver de som ifrågasätter och vi ska vara glada att Sanna har den här drivkraften att vilja förmedla kunskap om hälsa till oss alla. 
Sanna har ifrågasatt Cancerfondens intentioner länge
Läs Sannas tankar om Cancerfonden här
Och det hon skriver är viktigt att vi tittar på och ifrågasätter och det är märkligt att inte fler ifrågasätter det här.

Sanna sa något igår som fick mig att ligga vaken och tänka en massa i natt. Ni vet att jag fick hjärtsvikt av cancerbehandlingarna. Vad jag förstått är det många som dör av sviterna av cancerbehandlingarna. Bland annat för att hjärtat inte orkar. Att det blivit så hårt ansatt. Sanna sa hur viktigt det var att äta Magnesium, och jag har sagt det förut. Det kommer att bli det nya som livsmedelsverket kommer att gå ut och uppmana oss att äta.
Men det hon sa som fick mig att ligga vaken och tänka, det var att också mistelextrakt är bra för hjärtat. Jag tar ju sedan mars 2013 Iscador. Antroposofernas läkemedel mot cancer. Det innehåller Mistelextrakt. I december förra året erkändes Iscador som ett läkemedel mot cancer av Läkemedelsverket, men vi får det inte subventionerat på högkostnadskortet. I Tyskland finns studier som visar på hur bra det varit att kombinera Iscador med cytostatika bland annat. Tänk om det är så att Iscador hjälpte mig? Räddade mig. Gjorde att mitt hjärta ändå orkade och inte gav upp?
Och tänk om Cancerfonden kunde gå in och subventionera Iscador för oss som genomgått och genomgår cancerbehandlingar för att rädda våra hjärtan? Men tyvärr är det många som motarbetar och ifrågasätter Iscador i Sverige, läkare och läkemedelsbranschen.
Nu har jag inte tid att skriva mer, för nu ska jag ta min Iscadorspruta. Jag tar den Måndag, onsdag och fredag och jag tror på det.

4 kommentarer:

 1. Jag har länkat till dig på min fb-sida och det väcker vissa reaktioner som nästan är obegripliga. Man VILL sitta och klicka på rosa gullegullcancerbilder och känna sig så engagerad och medveten, men att t.ex. läsa vad DU skriver om, med din erfarenhet och genomtänkta tankar och länka vidare - det är det få som "orkar". Suck och pust säger jag. Men du är grym och jag lär mig av dig hela tiden. Stor kram!

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Heja dig och heja Sanna! Det här är så viktigt! Jag har själv en hel del erfarenheter av sjukvården från det att jag var liten (och därmed läkemedelsindustrin) och tycker det är på tiden att vi alla inser att det finns så mycket att komplettera med! Och att det faktiskt ibland finns "alternativa metoder" som till och med är bättre! När min lilla dotter, som nu är 4 månader, var endast 5 veckor gammal fick hemsk eksem över stora delar av kroppen. Vi fick cortison utskrivet och uppmaningen att smörja flera gånger om dagen. Både jag och min man tyckte detta var helt galet! Men vi orkade inte börja argumentera. Vi hämtade faktiskt ut salvan, men lät den inte komma i närheten av vår dotters hud. I stället smorde vi henne med kallpressat kokosolja och produkter från Weleda. Och huden läkte! Hon har fortfarande torr och känslig hud, och det kommer hon nog att ha. Men jag knaprar kosttillskott från Thorne och äter kokosolja när jag kommer ihåg samtidigt som jag helammar henne. Jag tror på det. Och åh vad bra och modigt av dig att komplettera med annat under din cancerbehandling och även nu efteråt.

  Förresten blev jag rekommenderat din bok Knip för bättre hälsa av en sjukgymnast jag besökte efter att jag fött vår lilla dotter i juni. Ska nog klicka hem den!

  Tusen tack för fina, kloka och viktiga ord här i din blogg!
  Danielle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, weledas produkter är så fina och bra för små bebisar. Vad fint att ni vågade känna efter vad som kändes bra för er och att det också visade sig vara ett bra beslut. Tack för att du läser.

   Radera