tisdag 21 juli 2015

hon drog sig tillbaka och blev bonde
Foto: Anneli Hildonen


Jag är på landet. Drömmer mig bort. Kontemplerar. Jag har också varit några dagar hos min kompis Karolina i Dalarna som driver baravarayoga i Malung. Jag skriver inte här så ofta, så vill ni följa mig. Följ mig på mitt instagramkonto karinbjones. Det händer lite mer där så här i semestertider.

 

Det här regnet gör att gräsmattan växer i rekordfart. Vi klipper, räfsar, klipper och räfsar.

När jag var liten var jag ofta hos mina kusiner i rosa huset i Hamra på södra Gotland. De var bönder och odlade vad jag förstår biodynamiskt. Jag tror till och med att min farbror Lasse och Helga träffades på lanbruksskolan i Uppsala. Sedan köpte de gården i Hamra och startade lantbruk. Året var 1956 om jag inte minns fel.  Jag älskade att vara där hos dem. Ett påsklov fick jag och min kusin Torbjörn ta hand om en liten gård i Hamra. För så var det, man hjälptes åt. Man hjälpte till. Inga datorspel. Inga heladagar framför teven för att de regnade. Djur ska ha mat. Kor ska mjölkas. Idag är Torbjörn bonde på södra Gotland. Jag längtar så efter kusinträff med min släkt på pappas sida. För de har varit så viktiga för mig, präglat mig och kanske har jag förstått det nu. 

Jag har inte varit något "fan" av Bonde söker fru, men nu börjar jag tänka att TV4 ändå trots allt gör en stor gärning. De lägger ett romantiskt skimmer över livet på landet. Över livet som bonde och det är kanske bra. För det kanske genererar fler som intresserar sig för marken. Det är just nu en dramatisk minskning av unga lantbrukare, få lantbrukare är under 34 år. Det är faktiskt katastrof för vårt samhälle, för vårt land, för jorden, för framtiden att så få vill bruka jorden. Och ändå så säljer trädgårdsböckerna mer än någonsin. Trädgårdsboken måste vara den nya tidens kokbok. Men mycket handlar om att så på balkongen, cityodling och lite mindre småskaligt.

Livet på landet. Om jag hade varit ung hade jag utbildat mig till bonde. Jag hade gått en biodynamisk utbildning i Järna. Jag älskar Järna.

Jag hade startat ett litet jordbruk. Jag hade använt fåren som gräsklippare. Finns det något vackrare än mark som fåren smaskat på? Typ gotländska änge.

Jag har till och med tänkt att jag ska jobba för mat och husrum på Senneby trädgård För att lära mig. Att lära sig bruka jorden. Att bli självförsörjande. Att bo på landet och leva med naturen, att lära sig odla utan att skräpa ner vår jord med en massa kemikalier, det är vackert. Men istället håller jag på en massa självutvecklande. Går dyra kurser för att pilla runt i min egen navel, när det kanske egentligen är mer läkande för själen att gå som lärling hos en bonde som odlar biodynamiskt jordbruk
Jag tycker att jag passar som bonde. Dessutom älskar jag hösten. Luften  som hösten har med sig. Temperaturen är lagom. Men framförallt hösten är skördetid. hon drog sig tillbaka och blev bonde...Bilderna från Järna är tagna av Anneli Hildonen 

 
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar