Torsdag 21 juni 2012, fick jag beskedet som förändrade hela mitt liv; inflammatorisk bröstcancer i mitt högra bröst. Nu mer än någonsin handlar mitt liv om yoga, mat och just meningen med livet.
onsdag 29 december 2010
Nytt år och röda trosor
2011 = 2+0+1+1= 3
Hm, tre vad betyder det?
Hursom året är Nytt, nytt. Förväntningar ligger i luften. Ut med det gamla och in med det nya.
Vad vill man ha kvar av det gamla och vad vill man byta ut?
Ett nyår var jag med när en, ganska på just det året ledsen och uttröttad, kompis rev sin kalender i små små bitar och slängde i Humlegården medans raketer och fyrverkerierna ven runt omkring oss - med orden "Aldrig mer."
Ett annat nyår, slängde jag och en kompis in våra tråkigheter, det året, nedklottrade på papperslappar in i elden i min vackra kakelugn på Svartensgatan 8 (där jag då bodde), strax innan tolvslaget. Och så kramade vi varandra och tummade på att, det nya året minsann skulle bli så bra som vi ville att det skulle bli.
Sedan när klockan slagit tolv slängde vi lappar med önskningar upp upp i luften på Mosebacketorg. Och skrattade och vi trodde på varenda önskning.
I år vet jag inte vad det blir. Bara att vi ska fira nyår med min kompis, hennes kille och några andra uppe på Lycklig i Båstad. Det bådar gott på något sätt. Lycklig, vem vill inte vara lycklig?
Men jag har inte så mycket förväntningar. Mitt liv är bra. Jag mår bra. Stundvis riktigt lycklig.
Men det här året har varit så konstigt. Mitt i lyckan har jag varit så ledsen. Jag har förlorat en vän. Det var liksom ett halvt år av oro för hur det skulle gå för T. Oro som byttes ut till sorg. Sådan sorg att gå på en ung väninnas begravning. 2010 var året Jag bytte yogastudio. Det var liksom både en sorg och en glädje. Jag ville yoga nära T och jag fick lite nya vänner och en ny lärare, framför allt. och så glädjen de där gångerna T kom in i yogasalen och var lärare. Det var lycka. Lycka mitt i oron. Och jag ville aldrig tro på hur illa det verkligen var. Ville, ville hålla kvar vid hoppet att mirakel skulle ske och T, skulle gå igenom sjukdomen, kanske lite kantstött men frisk. 2010 är också året jag gjort mest framsteg i min yoga, tack vare Natalia.
2010 var också året jag jobbade mer än någonsin. Jag/vi har flyttat till Båstad för att pendla sthlm-båstad. Min dotter har flyttat hemifrån. Så arg som jag varit på min pubbiga dotter och hur det nu känns när hon inte bor med mig. Det är konstigt när ens barn blir stora. Så stora att de flyttar hemifrån. 2010 var året Jag gav ut boken Yoga för livet och spelade in tio dvder med Panvision och min allra bästa producent och numera vän Anna Böhm Engstrand. 2010 är också året när jag gick från särbo till sambo. Jag har flyttat ihop med min man och blivit bonusmamma på riktigt.
Omtumlande år.
Jag har firat nyår på så många olika sätt och i så många olika sinnestämningar, men ända sedan jag var 19 år har jag alltid röda trosor på nyårsafton. Oavsett om jag är singel eller ej.
För enligt nån italiensk sed, så kommer du tilbringa resten av året med den som tar av dig dina trosor den första dagen på det nya året.
Och jag vet att nästa år vill jag tillbringa med min älskling, så bäst att gardera sig. I morgon måste jag gå till Miss Elly här i Båstad och köpa lite röda underkläder.
Börja nya året med en yogakurs i Båstad!
Varför inte börja det nya året med en yogakurs?
Helgen 7-9/1 ger jag helgkurs för nybörjare och en kurs för fortsättare & för dig som vill utveckla din yogaträning till en Mysorepractice i ashtangayoga.
Det finns platser kvar på båda helgkurserna i Ashtangayoga på Yogavita i Båstad.
För nybörjare Ashtangayoga /kurs 1
Fredag 7/1 kl 17.00-18.30
Lördag 8/1 kl 10.30-12.00
Söndag 9/1 kl 10.30-12.00
Pris: 550 kr för hela helgen.
För dig som vill gå vidare i ashtangayogan: Fortsättning & förberedande för Mysoreträning/Kurs 2
Fredag 7/1 kl 19.00-21.00
Lördag 8/1 kl 08.00-10.00
Söndag 9/1 kl 08.00-10.00
Pris: 600 kr för hela helgen.
Drop in 225 kr per klass.
Varmt välkommen. Vill du läsa mer om mig och kurserna, gå in på hemsidan www.yogavita.se
Om shanti Karin BJörkegren Jones
måndag 27 december 2010
söndag 26 december 2010
en ny känsla för snö
Julen är vit i år. I alla fall där jag befinner mig. De är krispigt vitt, kallt men så härligt. Och jag som egentligen inte tycker om vintern. Men här i min lilla alpby, Båstad är det som att jag hittat en annan känsla. Karins känsla för snö...
Kanske är det färgen. det där vita som i solsken nästan bländar en. Vit snö som ser ut som bomull som någon stylist, med känsla för inredning lagt dit. det är nästan larvigt vackert här i byn.
På julafton gick jag med mina grannar till Mariakyrkan, kyrkan i byn. Det var en andaktstund inför julen, med sång. Så fint, så fint. Kyrkan var fullsatt.
Vad vet jag, kanske är kyrkan alltid fullsatt vid jul? Men det är något med närheten, det är bara att gå Köpmansgatan rakt fram, så kommer man till kyrkan. Alla ljus i kyrkan var tända. Tjocka stearinljus med extra lång brinntid. Krubban med jesusbarnet på finaste platsen.
Jag älskar kyrkor. Jag har skrivit det här förut. Att min barndomssomrar på Gotland till stor del handlade om att åka runt och kolla in alla de 99 kyrkorna, som finns på Gotland. Jag tror jag besökt varje kyrka på Gotland.Jag har alltid tyckt det varit särskilt med kyrkor som är öppna. Att man kan gå in närsomhelst. Att man är välkommen.Det vi på något sätt alla söker, en känsla av att känna sig välkommen. Inbjuden. En känsla av att få vara med. Förra sommaren gick jag tennisskola här i byn, i år tror jag att jag ska konfirmera mig. Är det någon som vuxenkonfirmerat sig?
tisdag 21 december 2010
God Jul
Hoppas er jul, var ni än befinner er blir så lugn, så skön som ni vill att den ska vara. Kram
måndag 20 december 2010
Im good enough
Kritik ska ju tydligen få en att växa som människa.
Men jag vill nog helst ha konstruktiv kritik. Jag gillar när folk är raka och säger vad de tycker, men ibland känns det som att folk vill tycka illa om en. Vill säga något negativt. Att folk väljer den negativa banan före den positiva.
(Fast det är vetenskapligt bevisat att hon som väljer att tänka positivt lever 7,5 år längre än den som tänker negativt...)
En del skådisar säger att de inte läser recenscioner - just för att de kan skada, hm tänker jag. Så kanske det är för vissa.
Men jag tänker på hur jag förhåller mig.
Jag läser, försöker tänka konstruktivt. Men blir ändå sårad. Eller snarare lite ledsen. Tar åt mig, fast jag vet att jag nästan vänt ut och in på mig själv för att alla ska få valuta för pengarna typ...
Försöker tänka vad kunde jag gjort annorlunda och i flera fall kommer jag på att jag på något sätt får ta smällen av folks förväntningar.
det där med förväntningar, de kan verklige sätta krokben för en.
Alla har ju så klart rätt till sin egen åsikt. Men ibland, hm undrar jag över alla förväntningar som läggs på en.
Och ibland undrar jag vad jag förmedlar, att jag kan bära allas bekymmer på min rygg. LÖsa upp alla knutar. Ge en snabbskjuts in i yogan. Ge ett tålamod som de inte har. Ge dem en positiv syn på sig själva. Vad förväntas av en som lärare?
Förväntas det Att jag som lärare, ett ska läsa tankar? Vill du att vi ska prata om ett ämne, säg det. Ta upp det, sätt igång diskussionen. Som lärare kan man inte läsa av önskningar i en grupp. De önskningarna måste liksom ges vid tillfället. Ibland funkar det inte.
Dina önskningar är kanske inte vad resten av gruppen vill.
Känner du dig inte sedd av mig, ta tag i mig säg att du vill ha min uppmärksamhet. I egenskap av lärare.
Men jag är också en människa.
Jag gör verkligen alltid allt för att se alla i ett rum. Försöker verkligen att ge alla uppmärksamhet. Men ändå, är det alltid de som inte tycker sig bli sedda.
Hur ska man göra? Man räcker liksom aldrig till.
Så därför ger jag mig nu den bästa juklappen.
Jag säger inte att jag är världens bästa lärare, men jag gör så gott jag kan. Alla är inte nöjda med mig, alla älskar inte mig. jag har egenligen inte heller behov av det,så länge som jag älskar mig själv och vet att:
Jag vet att jag gör så gott jag kan. Jag vet att jag vill att männsikor ska växa och ta för sig i livet. Jag är gärna där och uppmuntrar, men jag kan inte göra jobbet.Alltså det jobb som är lagt på var och en av oss, att utvecklas. Att lära oss i vår takt och på vårt sätt.
Jag gör så gott jag kan.
Im good enough. ;) hoppas jag.
onsdag 15 december 2010
hantverkare på modet
Hm, ja då kom en tanke, en grej jag och Thomasine brukade skoja om. Det blev liksom en reaktion. Jag var redo att ta upp telefonen för att smsa T, när jag kom på att nej, det går inte. Jag måste liksom behålla våra skämt, våra samtal för mig själv.
Vi var ju singlar när vi lärde känna varandra.
Vi brukade skoja om att man borde träffa en hantverkare. Dels för att då skulle man ju få fint hemma förhoppningsvis. Man behöver liksom alltid en hantverkare, alltid är det någon bokhylla som borde komma upp, en regel på en lucka som borde justeras. Ett hem kan lätt förfalla hos en singelkvinna som inte direkt är teknisk och hivar upp borrar och skruvmejslar, när något gör sönder eller måste fixas.
Men också för att hantverkare är morgonpigga, eller i alla fall alltid uppe med tuppen - precis som vi yogisar. En hantverkare skulle förmodligen gå och lägga sig i tid på kvällen, för att komma upp tidigt på morgonen.
Jag måste vara en tråkig fru, som vill gå och lägga mig vid tio och går upp vid fem-sex på morgonen. Haha jag får hoppas att den tid jag är vaken, kompenserar de där extra timmarna på kvällen.
Jag och Thomasine lärde oss av en av mina kompisar, som ägde ett fik där en massa hantverkare brukade äta frukost (eller det var väl lunch för dem ;))
Hur som, hon lärde oss följande att:
* hantverkare med blå byxor - var förmodligen snickare.
* gråbyxa är man förmodligen plattsättare
* svarta byxor, ibland orange - är elektriker.
* vita byxor = målare
Ni får gärna rätta mig om jag har fel. Eller lägga till lite på listan.
Vi brukade skoja om det där.
För någon vecka sedan fick jag reda på att det är vanligt att drogmissbrukare gärna har på sig just en hantverkarmundering för att liksom inte sticka ut och för att vilseleda.
Kolla får ni se. Nu ska man så klart inte skratta åt folks olycka.
det var verkligen inte meningen.
men kanske har Äntligen hemma och alla inredningsprogram skapat ett mode, eller en trygghetskänsla som gör att man inte blir rädd när man ser en hantverkare. Förstå mig rätt.
För där på tunnelbanan kom en högst påtänd "hantverkare" med blåa fristadsbyxor, med många fickor där man kan stoppa ner hammare och tumstock.
Jag är inte direkt rädd för knarkare, bor granne med Situation Stockholm, men det är klart att det är obehalgigt när de är påtända.
Ja, mitt huvud snurrar runt så där. och just det där snurret, reflektioner skulle Thomasine säga- var det så skoj att prata med Thomasine om. Med henne kunde jag prata om allt, både högt och lågt.
Allt behövde inte vara rätt och vi båda gillar att skratta.
Jag saknar Thomasine.
lördag 11 december 2010
Nyhetsbrev från Yogavita i Båstad dec 2010
Namaste alla yogisar,
I december börjar jag att pendla mellan Båstad och Stockholm, vilket betyder att Yogavita, sommarstudion på Pomonaallen 3 i Båstad, nu också blir en yogastudio året runt. Här kommer årets första helgkurser.
Varför inte börja det nya året med en helgkurs i Ashtangayoga? Eller ge bort ett presentkort på en helgkurs?
Håll också utkik på hemsidan www.yogavita.se. Där ser du om gästlärare är inplanerade eller andra olika aktiviteter.
För du har väl sett att Petri Räisanen, som är en internationellt känd ashtangayogalärare och författare till boken Kraften bakom yoga, kommer till Yogavita i augusti.
Frågor och anmälan sker som vanligt direkt till mig på yogavita@telia.com.
Är du sugen på en yogaresa?
Novemberretreaten till Goa blev fullbokad ganska snabbt. Därför erbjuds nu en resa i mars. Kolla in: http://www.inshapetravel.se/resmal/indien/indien_karinbjorkegren.asp
21-23/1 -2011 Är jag på Torekov Spa Hotell och håller ett miniretreat, totalt 9 timmar yoga. Bokning sker via hotellet. Gå in på deras hemsida www.torekovhotell.se
Vi ses väl i vår!
Om shanti, shanti, shanti Karin
Här kommer information om de första helgkurserna i Ashtangayoga på Yogavita Vårterminen 2011
Januari
Fredag 7/1
kl 17.00-18.30 Nybörjare Ashtangayoga /kurs 1
kl 19.00-21.00 Fortsättning + förberedande för Mysore/kurs 2
Lördag 8/1
kl 08.00-10.00 Fortsättning + förberedande för Mysore/kurs 2
kl 10.30-12.00 Nybörjare Ashtangayoga/kurs 1
Söndag 9/1
kl 08.00-10.00 Fortsättning + förberedande för Mysore/kurs 2
kl 10.30-12.00 Nybörjare Ashtangayoga/ kurs 1
Priser: Kurs 1: 550 kr och kurs 2: 600 kr för hela helgen. Drop in 225 kronor per klass.
februari
Fredag 11/2
kl 17.00-18.30 Nybörjare ashtangayoga /kurs 1
kl 19.00-21.00 Fortsättning + förberedande för Mysore/kurs 2
Lördag 12/2
kl 08.00-10.00 Fortsättning + förberedande för Mysore/kurs 2
kl 10.30-12.00 Nybörjare Ashtangayoga/kurs 1
Söndag 13/2
kl 08.00-10.00 Fortsättning + förberedande för Mysore/kurs 2
kl 10.30-12.00 Nybörjare Ashtangayoga/ kurs 1
Priser: Kurs 1: 550 kr och kurs 2: 600 kr för hela helgen. Drop in 225 kronor per klass.
tisdag 7 december 2010
Jag har flyttat till en alpby
Men också i fredags åkte ett flyttlass ner till Båstad och vår fina fina lägenhet där. Vi gick som på moln jag och Ray.
Båstad kan man ju tänka är så mycket en sommarstad, men näe. Hon är så fin i sin vinterskrud. Det kändes som om vi bodde i en alpby. Båstad är omgärdat av kullar och nu på vintern är kullarna vita. I träden hänger ljusslingor och folk hälsar så trevligt på en när man vandrar gatan fram. Hela Båstad är så trevligt. Folk är kontinentala. Och jag känner verkligen att jag trivs.
Nu börjar mitt nya liv, när jag ska pendla Sthlm-Båstad. Och jag börjar med en helgkurs 7 januari och en retreathelg på TorekovSpahotell 21-23/1-2011.
Ni är alla välkomna, läs mer på min hemsida www.yogavita.se
tisdag 30 november 2010
Yoga for women
Hemma i Sverige igen, efter tre veckor i Indiens värme. Känns bra att vara hemma.
Det här gjorde mig glad. Min första yogabok, översatt och utgiven i Usa. Så spännande.
Läs mer på:
http://www.goodzines.com/yoga-for-women-hatha-and-astangi-yoga-for-young-ladies-expectant-mothers-and-women-of-every-age/
söndag 28 november 2010
Mitt egna avsked
Kandisar man inte vet vilka de ar, men som forvantar sig att bli bekraftade sitter ibland dar.
Jag at det jag alltid ater. Grillad tonfisk, inrullad i sesamfron och wasabipotatismos. Till efterratt en babychoclatecake och en espresso, chokladkakan ar sa dar rinnig sa att chokladen liksom flyter ut. Jag kunde inte lata bli att tanka pa T. sa manga ganger vi suttit dar. Atit samma samma ratt. Jag kommer aldrig att sitta dar med T nagon mer gang. Men igar kandes det lite som vi var dar tillsammans. Armbandet som Ts systerdotter knot runt min arm efter begravningen har jag fortfarande kvar runt min handled. Bandet har badat, solat, akt vespa i 50 km/t, blivit masserat, prutat pa marknaden, yogat och mediterat. Det har kant som att T varit med.
Jag har behovt det.
Jag har tagit med lite sand fran stranden ocksa. Den magiska sanden som vi stoppat vara fotter i. Jag skulle vilja stro lite av den sanden pa den plats som T vilar.
Jag ska ta av mig armbandet innan jag reser i natt. Lamna kvar lite av T i det land jag vet att hon trivdes sa bra i.
Fan, vi saknar dig.
onsdag 3 november 2010
huvudvärk
Så nu sitter jag här hemma och försöker kurera mig. För jag vill yoga i morgon och alla dagar fram till att jag åker til Indien.
Där ska jag ju också yoga, men inte för Natalia.
tisdag 2 november 2010
55plusYoga i Kroatien
Vi hade en liten diskussion om pensionärer, haha sköterskan vet ju inte om min fabläs för just pensionärer och att jag längtar till den dag när jag fyller P, alltså blir pensionär.
Men, vem gillar sura människor. Sura tonåringar - bläh, sura medelålders, gravida, gubbar, gummor. Det spelar ingen roll, men sura människor som pyttsar ut sin ångest, sina tråkigheter på oskyldiga. Ja, vem gillar dem. Förhoppningsvis någon.
Där tror jag verkligen yoga kan hjälpa. Alltså att mn inte reagerar på allt och alla hela tiden. Att man kan ta ett steg tillbaka och kanske räkna till tio innan man agerar. I alla fall så känns det så för mig. Yogan har lugnat ner mig, fått mig att inte springa så mycket utn ta kortare steg och lite jämnare lugn har bildats i mig. Yogan har gjort mitt humör jämnare. Det är bra.
Yoga passar alla åldrar. Det finns inget bäst-före-datum. Yoga är din bästa pensionsförsäkring. Med de orden erbjuder jag tillsammans med resebyrån GrandTours och tidningen Vi en yogaresa till Kroatien i vår. Följ med eller tipsa någon du känner. Obs, bara personer över 55 år får följa med ;)
Här har du länken: http://grandtours.se/Templates/prod_travel.aspx?pageid=174
måndag 1 november 2010
När man ger, så får man
Det börjar i alla fal bra. Det är måndag. Första dagen i veckan. Jag har precis kommit från Natalias studio och kroppen kändes lätt och glad, trots flygresan igår kväll.
I helgen har jag varit i Finland. I Jakobstad med min kvinnoyoga. Första gången jag var där, så sa en elev; "Tro inte att vi inte är intresserade, men vi är liksom inte såna som ställer så mycket frågor". Jag tyckte det var så fint att de sa det. För som lärare vill man ju att eleverna ska få med sig något som de växer av på ett eller annat sätt. Liksom lär sig något. Man vill helt enkelt förmedla och jag vill verkligen förmedla en kärlek till yogan och ens egna kropp. Att man helt enkelt går från yogan och gillar sig själv. Om vissa dagar när man tvivlar lite på sig själv, så kan man ju tro, Nej, nej de tycker inte att det här är bra. De gillar inte mig. Så därför var det väldigt gulligt att de sa så, lksom förberedde mig lite för hur det är att komma och ha kurs i Finland.
Det var nu tredje gången jag hade en kvinnoyogaworkshop i Finland och i helgen hade vi en retreat, en liten miniretreat. Med chanting, mediatiation, yinyoga, hathayoga och ashtangayoga och så klart en massa bäckenbottenträning.
Nu är de inte "rädda" för att ställa frågor och det kändes varmt och öppet. Det var skratt och gråt och lite ilska också. Precis som livet, men inbäddat i kvinnokraften.
När helgen var över så fick jag ett kuvert av Nina som anordnar kursen i Jakobstad. Jag fick inte öppna det förrän på flyget.
Och jag kan säga att jag blev så glad när jag öppnade kuvertet. Helgens elever hade skrivit så fina tackkort till mig. Jag blev så glad.
Det där kuvertet kan jag nu ta fram och öppna, och läsa lapparna- ja, när det kommer dagar när jag tvivlar på mig själv. Då vet jag att det i Finland fanns 18 härliga kvinnor som tyckte det var skoj att gå på en kvinnoyogaretrat med mig.
Och det är väl universums lag. När man ger, så får man.
TACK!
tisdag 19 oktober 2010
Jag vill vara i varje-dag-yogan
Yoga gör mig glad - vanligtvis. Jag vill röra min kropp. Jag vill bända den och jag vill jobba med min kropp. Jag vill inte hela tiden tänka på att jag gör fel. Min kropp har varit med ett tag nu, den känner när nåt är fel. Den vet när den är trött och inte vill mer.
Den stannar upp när det gör ont. Den tar det lugnt när den behöver.
Jag tror jag har det redskapet.
Eller att jag förstår min kropp lite.
Men yogan gör mig glad. Det vill jag hålla kvar vid.
Jag vill inte att yogan ska vara nåt svårbegripligt som bara vissa kan ta till sig.
Yoga är folkligt. Yoga är för alla.
Och det gäller liksom inte bara filosofin, utan också rörelserna.
Livet är till för att levas, inte förstås. Och som Tommy Hellsten säger; Den som gör tvärtom, alltså försöker förstå livet istället för att leva det, har gjort sitt eget huvud till den högsta auktoriteten. Det där skulle man kunna applicera direkt på yogan. Yoga är till för att yogas, inte förstås.
Där vill inte jag hamna.
Jag vill vara i varje-dag-yogan.
torsdag 14 oktober 2010
Kvinnoyogaretreat i mars 2011
Här finns det information om resan:
http://www.inshapetravel.se/resmal/indien/indien_karinbjorkegren.asp
tisdag 12 oktober 2010
Jag är stark. Vet oftast vad jag vill. Kan säga nej och ja, försöker känna efter. Vågar ta konsekvenserna om jag agerat fel.
Haha låter bra va?
Men, jag har svårt med att sätta gränser och vara alltför tydlig till folk som är nära, som vänner typ. Då menar jag när jag tycker att jag blir felbehandlad. Om jag tycker att någon som är nära, alltså vänner (för med närmsta familjen är det inte så). Men om jag upplever att en vän är dum mot mig, så får jag så ont i magen och vet inte riktigt hur jag ska värja mig. Det där tycker jag är så konstigt. Jag blir liksom ledsen för den personens skull. Och jag har märkt att de som sårat mig mest, är personer som inte gått i terapi. Att de på något sätt är omedvetet "elaka". Jag måste lära mig bli bättre på att säga; varför säger du så?, Jag blir ledsen/sårad/arg när du säger så. Jag måste lära mig att kanske inte agera argt, utan just sätta fingret på i stunden när jag faktiskt blir ledsen över något som sägs eller görs. Det där är svårt. Min utmaning helt enkelt. Ja, det är lite min reflektion en dag som denna.
måndag 4 oktober 2010
Kapotasana - man älskar och oroas över den
I ashtangayogan fnns en ställning i andra serien, kapotasana. Det är en riktigt kraftfull ställning. Och många saker lossnar när man tar sig in i den.
Jag har sett många gråta efter att de gjort en kapotasana. Det är som att man blottar sitt hjärta, visar hela sitt inre. Man är liksom sårbar och stark på samma gång. Jag har aldrig sett hur jag ser ut när jag gör den. Viveka Blom Nygren, ägare av Atmajyoti i Stockholm fotograferade oss elever när Alexander Medin var i stan. Det låter ju konstigt, målet är att man når hälarna med händerna. Och faktum är, hur konstigt det än låter, skönare för axlarna och hela kroppen när man väl har händerna på hälarna.
tisdag 28 september 2010
Petri till Yogavita
Petri Räisanens sommarworkshop på Yogavita
Jag är så glad över att få bjuda in Petri Räisanen till Yogavita sommaren 2011. Petri är en mycket uppskattad lärare och hängiven elev till Sri K. Pattabhi Jois, grundaren av AshtangaVinyasa Yoga. Petri är högt ansedd och respekterad för sitt traditionella sätt att undervisa ashtangayoga och han är mycket uppskattad för sitt mjuka, pedagogiska och terapeutiska sätt att assistera sina elever med yogaställningarna. Petri började med ashtangayoga i Helsingfors 1988. Under 1991-97 studerade han folkmedicin, undervisade i ashtangayoga och naturterapi. 1998 grundade han Ashtangayoga Helsinki och har sedan dess ägnat sig heltid åt att undervisa elever världen över i ashtangayoga.
Petri har också skrivit boken ”Kraften bakom yoga- ashtangayogans åtta delar”. Vill du veta mer om Petri, kan du gå in på hans hemsida www.petriraisanen.com.
SCHEMA WORKSHOP
Onsdag 3/8
06.00-08.00 Mysore/grupp 1
08.00-10.00 Mysore/grupp 2
17-19 Filosofi & Pranayama
Torsdag 4/8
06.00-08.00 Mysore/grupp 1
08.00-10.00 Mysore/grupp 2
Fredag 5/8
06.00-08.00 Mysore/grupp 1
08.00-10.00 Mysore/grupp 2
10.00-11.30 Ledd klass
16.00-17.30 Eftermiddagsklass (nåt som funkar för nybörjarn också)
Lördag 6/8
07.00-09.00 Mysore/grupp 1
09.00-11.00 Mysore/grupp 2
11.00-12.30 Ledd klass
16.00-18.00 Filosofi/Teknik/Frågor
18.00- För de som vill äter vi middag tillsammans. Vi caterar en vegetarisk middag. Anmäl om du vill vara med på den. 150 kr
Söndag 7/8
07.00-09.00 Mysore/grupp 1
09.00-11.00 Mysore/grupp 2
11.00-12.30 Ledd klass
Anmälan:
Skicka ett mejl till: yogavita@telia.com med vilken kurs du vill gå (mysore eller ledd klass) och vilka klasser du vill delta på teknik, filosofi och pranayama. Och om du vill vara med på den gemensamma middagen på lördagen.
Vänta på din platsbekräftelse innan du betalar. Din anmälan är säkrad när pengarna finns registrerade på Yogavitas BG. Återbetalning av kursavgiften sker endast vid uppvisande av läkarintyg vid sjukdom)
Pris: 350 kr per klass. 2500 kronor för alla fem dagar (Mysore). 1500 kr för tre Mysoreklasser fre-sön inkl teknik- och filosofi. Ledd klass/nybörjare köstar fre-sönd, plus teknikklass 1500 kr
Yogavitas bankgiro: 5459-1201 (Handelsbanken)
Vill du ha tips om boende i Båstad mejla mig på yogavita@telia.com
onsdag 22 september 2010
Yogahelg i Finland 29-31/10
http://yogaways.fi/aktuellt/yogaretreat-med-karin-bj%C3%B6rkegren
p.s jag vet ni försöker lära mig hur jag ska länka upp. Men varför kan jag inte lära mig? Jag skäms att jag är så oteknisk och har så svårt för att lära mig datorer och mobiltelefoner. Men jag förlåter mig själv för det, hehe d.s
tisdag 21 september 2010
Sorg och avsked
Och särskilt när en vän rycks bort alldeles för tidigt i livet, det känns bara fel. Fel och orättvist. Jag har varit ledsen OCH arg, arg för att livet just är orättvist. Men om jag hade sagt det till Thomasine, alltså att livet är orättvist hade hon tittat på mig och sagt, precis som hon sa till sin syster; Skulle någon annan fått cancern?
Sådan var hon.
Dagen innan begravningen lärde Natalia mig och Malin att binda en garland. Som en fin indisk krans som man ger bort vid olika högtidliga tillfällen och vid begravningar. Vi satt i yogastudion på Sankt Paulsgatan och vi hade mantraboxen på. Det är en liten maskin som har typ 25 olika mantran inprogrammerade. Vi skrattade och pratade minnen om Thomasine och band den vackra kransen, medans vi lyssnade på indisk chanting. Lite som terapi. Vi använde bara vita och rosa blommor. Det blev otroligt fint. Den tog vi med till begravningen för att hänga på kistan. Jag tror Thomasine tyckte den var fin.
När själva ceremonin var över fick vi gå fram och ta farväl av Thomasine. Jag tror det är viktigt att man tar avsked. Jag hade kunna dra ut på det, inte gått på begravningen och fortsatt haft känslan att "vi inte hörts på ett tag", men att Thomasine bara var ett telefonsamtal bort. Det är overkligt och kommer det någonsin att "gå in", att Thomasine inte finns med oss längre. Jag vet inte.
Under begravningen sa folk så mycket fint. Dels om Thomasine som vän men också som människa. Det var så härligt att höra allt det där fina.
Jag måste svära, Fan vilken tjej hon var. Jag tog med mig några saker. Dels sa Noomi Liljefors, som höll i ceremonin i kyrkan att man kan inte sopa undan sorgen, eller vända den ryggen. Man måste införliva sorgen i livet, lära sig leva med sorgen. Och det är lite så det är. Jag tänker nu på när vi pratar om Thomasine. Att vi ena stunden kan vara ledsna och gråta lite, för att i nästa skratta åt något. Precis så är livet. Thomasines pappa sa i sitt fina och otroligt emotionellt starka tal att vi får inte sluta att vara glada.
Så tänker jag.
Thomasine var en ljus person, som såg det positiva i det mest mörka.
Så även om jag är jätteledsen att Thomasine inte finns med oss längre, så är jag så glad och tacksam för att jag fick vara med om henne.
Jag säger som en av hennes barndomskamrater så fint sa i sitt tal. Jag är så stolt att jag är vän med Thomasine, ja, faktiskt lite mallig.
onsdag 15 september 2010
fredagkväll är ledigkväll för yogisar
Under ett par år gick vi ut varje fredag, eftersom vi var yogalediga på lördagarna.Om man följer ashtangayogans metod så yogar man söndag till fredag och är ledig på lördgen.
Oftast gick vi ut någonstans på söder, här (på bilden) är vi på Skåningen. Fiket vi alltid åt frukost på efter vår yogaträning, men som blev kalas på kvällen.
Jag saknar Thomasine så mycket. Se vad hon lyser, som en stjärna bland alla svartklädda.
söndag 12 september 2010
Vem är min lärare?
Och jag gillar verkligen att kredda folk. Tala om att de är speciella för mig, att de gett mig ideer, om de gjort det. Eller att de är skitduktiga och jag gillar att uppmuntra andra att ta större tuggor av livet. I mina böcker tackar jag flera yogalärare som jag lärt mig mycket av. Även de lärare som lärt mig hur jag inte ska vara. Nu blir ni nog nyfikna, men det det kommer jag inte att yppa.
Men så för ett par veckor sedan, var det en kille som berättade om en yogalärare som sagt till honom (och ett helt tv-team) att den här läraren var just MIN lärare.
Jag visste inte vem han menade. Vi hade fullt sjå med att reda ut vem det kunde vara.
Jag listade upp en massa svenska namn, eftersom den här läraren var svensk.
Läraren hade sagt till honom att X var min lärare och att Xs egen lärare var en lärare i Indien. och hon målade upp sig själv som en enormt framstående och duktig lärare, tyvärr fick hennes boosting av sig själv omvänd reaktion - för den här killen.
Jag vet inte riktigt vad det var som provocerade mig.
När jag väl kom på vem det var, visade det sig att det var en lärare jag gått en helgkurs för, för ett halvår sedan. Jag har ingen kritik gentemot henne som lärare, hennes workshop var intressant.
Men om någon skulle fråga mig vem jag ser som min lärare, så hade hon nog inte hamnat på min topp tio lista.
Så, för er som undrar. Jag tror på ashtangayogans metod. Jag gillar att gå kurser i andra yogaformer, för att få infallsvinklar i ashtangayogan och som lärare i hathayoga eller andra sätt att lära ut yoga. Men jag tror på ashtangayogan.
Min första guru är min mamma, min andra guru är min dotter. Och sedan följer en rad olika lärare som jag lärt mig väääldigt mycket av. De tackar jag å det ödmjukaste.
Men jag vill nog helst få chansen att utse mina egna lärare, om det är okej. Utan att för den sakens skull trampa någon på tårna.
söndag 5 september 2010
Känna efter före - är mitt nya
Jag sitter i hyrda huset i Båstad och pustar ut efter allt jobb.
Det har varit helt fantastiskt kul. De medverkande tjejerna, mina elever i yogadvderna var helt underbara. Sminktjejerna, både i Stockholm och Annika som gjorde smink och hår här i Båstad, var så där supersnälla och gulliga. Och teamet, Alexander, Micke, Niklas, Martin, Erik och Tobbe var också supergulliga. Och Ylva, bästa bästa scenograf/kostym - är ju ett socialt geni. Fick alla att känna sig underbara och fantastiska. och så Anna, min producent och vän. Bara bäst!
Så där ja, en tacklista. Men så känner jag, det gick så bra. Och jag känner mig så tacksam att man faktiskt kan ha så kul på jobbet och tycka om allihopa och ändå faktiskt jobba häcken av sig.
Så nu är jag trött.
Att spela in kräver ens fulla fokus. Här och nu-känslan är verkligen det enda man kan fokusera på. Jag tror aldrig att jag är så mycket här och nu, som vid inspelning. Men, det är också extremt ansträngande. För efter inspelningen blir man som tom.
Så nu sitter jag alltså här i mitt hyrda hus och pustar ut och tänker på att jag inte haft någon semester under hela sommaren. Att jag gått på det ena projektet efter det andra.
Och så har jag känt efter. Hur det känns i mig.
Då bestämde jag mig. Jag kan inte åka till bokmässan i Göteborg i september och hålla föredrag. Det är alldeles för mycket en anspänning. Och jag orkar inte vara nervös och stressad och det kommer att gå ut över familjen.
Jag vill vara här och nu med min familj. Inte borta i tanken och planerandes i huvudet ett föredrag senare i september.
Jag vet, taktiskt är det säkert hur dumt som helst. Säkert allldeles korkat. Men jag skulle inte vara sann om jag gjorde det och känner så här.
Jag känner efter före. Jag vill vara rädd om mig själv. Inte en duktig flicka som gör det som man ska.
En sten föll från hjärtat när jag bestämde det. För vem tar hand om mig bäst, jo, jag. Jag måste bara lyssna lite på hur jag mår och känner. Jag har inget behov av att vara duktig. Jag har ett behov av att vara jag och jag tycker också om mig själv mer, när jag lyssnar på mig själv.
Och det är väl det det handlar om, så att man inte bränner ut sig.
Våga säga nej.
Känna efter före.
lördag 28 augusti 2010
Gravidyogalärarutbildning 29/4-1/5 - 2011
Gravidyogalärarutbildning i Båstad
29/4-1/5- 2011
När: 29/4-1/5 – 2011 Var: På Yogavita, Pomonaallen 3 i BåstadInfo: www.yogavita.se
Lärare: Lotta Ilona Bertilsson som assisteras av Karin Björkegren Jones
Pris: 5500 kr
Kursen vänder sig till dig som redan är yogalärare och vill undervisa gravida eller redan gör det och vill fördjupa dina kunskaper och för dig som har en egen regelbunden träning. Kursen leds av Lotta Ilona Bertilsson som har undervisat gravidyoga sedan 1999.
Lotta har utvecklat en egen form av yoga för gravida kvinnor och för tiden efter förlossningen.
- Mitt mål är att förena den gamla österländska kunskapen med den västerländska attityden för att ge gravida kvinnor trygghet och
välmående under graviditeten, men också för att förbereda dem både fysiskt och mentalt för förlossningen och tiden efteråt. Yogan har också visat sig vara ett effektivt verktyg för att hjälpa förlossningsrädda kvinnor.
Efterfrågan på gravidyoga har ökat, dels för att barnmorskor och mödravården sett att gravidyoga hjälper kvinnor som ska föda barn på
ett positivt sätt, men också för att yogaträning i sig ökat i Sverige. Så många kvinnor som tränat yoga, och sedan blir gravida för dem är det
naturligt att fortsätta yoga även under graviditeten. Men det krävs kunskap om gravidyoga och om den växande kroppen. Därför måste man
skilja på yoga och gravidyoga. Vilka yogaövningar som passar för en gravid kropp och vilka ställningar som måste tas bort – som kan vara skadliga. En gravid kvinna bör gå på yoga som är anpassad för graviditeten.
Tyvärr finns det inte gravidyoga överallt i Sverige, men trycket är stort, de tendenserna ser vi i Stockholm. Att träna yoga när du är gravid
förbereder dig både fysiskt och mentalt inför förlossningen samtidigt som det gynnar både ditt och barnets välbefinnande. Yogaövningarna ger kroppen utrymme till vila. Förebygger stress och ökar kvinnans energi. Med gravidyoga erövrar du de viktigaste verktygen inför förlossningen – förmågan att slappna av, fokusera och andas på ett medvetet sätt. Genom att träna gravidyoga före förlossningen, blir den gravida kvinnan hjälpt att lära känna sin kropp, lyssna på dess signaler och att lita på sin kropp – vilket i slutändan kan göra att kvinnan känner större trygghet under värkarbetet. Andningen spelar en viktig roll inom yogan. Den medvetna andningen underlättar både en kroppslig och mental avspänning, vilket i sin tur gör att den gravida kvinnan kan hantera både känslor av oro eller rädsla. Genom yogaövningar lär kvinnan känna sin kropp, hon får större möjlighet att fokusera på barnet och därmed fördjupa kommunikationen med det ofödda barnet.
Lotta har hämtat information och kunskap hos barnmorskor och från att själv ha deltagit vid förlossningar. Hon började med yoga 1992 och har utövat Iyengaryoga, hathayoga och ashtangayoga och har under femton år deltagit i kurser, workshops och utbildningar med ett stort antal internationella lärare både i Sverige och i andra länder för att fördjupa och utveckla sina kunskaper om de fysiska rörelserna liksom om yogans historia och filosofi. Under flera års tid har Lotta undervisat i gravidyoga och utvecklat ett uppskattat koncept.
Kursinnehåll:
* Vad händer i kroppen under en graviditet?
* Den fysiska träningen. Vad är bra att göra/ inte bra att göra
* Viktigt att tänka på i undervisningen av gravida och under graviditetens olika stadier
* Bäckenbottenträning: Knipövningar är inte att förakta. Problem som inkontinens, hemorrojder och bråck kan lätt uppstå.
* Gravidyogaåkommor: hur tränar man yoga vid bäckenuppluckring till exempel. Yoga kan hjälpa vid besvär som kan uppkomma under graviditeten såsom foglossning, ryggvärk, ischias, åderbråck eller sömnproblem.
* Andningsgenomgång – andningen är A och O vid värkarbetet.
* Träningssekvenser – vi går igenom hur man kan lägga upp gravidyogaträningen
* Förlossningen – Hur kan vi hantera förlossningen med yogans hjälp
* Djupavslappning: I dagens stressade samhälle kan det vara svårt att vara gravid och lyssna inåt, med hjälp av en ledd djupavslappning, kan
det bli möjligt för den gravida kvinnan, att slappna av och lyssna på sin kropps signaler.
* Förlossningsförberedande: Äntligen kommer dagen. Hur kan man jobba aktivt och också hjälpa sin partner. Här lär vi ut knep och berättar
och visar på de faser som ett förlossningsarbete genomgår.
* Träning efter förlossningen
Kursplan
Fredag 29/4
16.00-19.00
Allmän information om att undervisa gravida
Fakta om rörelser och undervisning
Bäckenbottenproblem och andra åkommor
Graviditetens olika skeden och vad som är bra att tänka på
Lördag 30/4
8.00-11.00
Frågor från gårdagen.
Grupparbete – Att göra egna träningssekvenser
Genomgång av sekvenserna
11.00 -13.00 Lunch + eget arbete
13.00-16.00
Vi tränar en utvald sekvens
Förlossningen – hur kan vi hantera förlossningen med yogans hjälp
Andning- och krystningsteknik
Söndag 1/5
8.00 – 11.00
Uppföljning av lördag eftermiddag samt praktiskt arbete
Djupavslappning och meditation
11.00-13.00 Lunch + eget arbete
13.00-16.00
Träning efter förlossningen!
Viktiga saker att tänka på och hur och när en nyförlöst kvinna kan och ska börja träna.
Allmän info:
Anmälan görs till Karin Björkegren Jones på:
yogavita@telia.com
Anmälan är bindande.
Anmälningsavgift på 1000 kr betalas in på 5459-1201 senast två veckor efter bekräftad anmälan. Kursavgiften betalas senast 8/4 Glöm inte att skriva namn och vilken kurs det gäller.
Vilka är vi:
Lotta Ilona Bertilsson: Ashtangayogalärare och gravidyogalärare. Håller också i populära hathayogaflowklasser på olika shalor i Stockholm. (Mamma till två vuxna barn) Sedan 1998 har Lotta hållit populära gravidyogaklasser på Yogashala på Södermalm i Stockholm. Lotta utvecklar ständigt sin kunskap om gravidyoga och har också gått och går bredvid barnmorskan Pamela Mohlkert på BB-Stockholm och närvarat vid förlossningar. Numera driver Lotta en yogastudio på Gran Canaria.
Karin Björkegren Jones: Dipl yogalärare enl Yogaalliance, journalist och författare. (Mamma till en tonårsdotter) Var programledare och redaktör för tre ashtangayogadvds som gavs ut hösten 2004 på Panvision. Karin har gett ut böckerna Yoga för kvinnor, Prisma 2008 och Yoga för livet, Norstedts 2010. Under våren 2011 kommer 11 st yogadvder att ges ut av Panvision och Karin (Gravidyoga, Förlossningsförberedande yoga, Mammayoga, Barnyoga, Tonårsyoga, 40plusyoga, Hormonyoga, Ryggyoga, Lugn & royoga, Energiyoga, Att åldras med yoga.) Karin har gått bredvid och assisterat Lotta Bertilsson på gravidyoga och håller egna klasser. Karin driver studion Yogavita i Båstad. Dessutom var Karin doula på en väninnas förlossning.
torsdag 26 augusti 2010
Tim Miller bloggar
Den här bloggen ska jag följa tänkte jag, men upptäcker att jag är verkligen inte teknisk. Klarar alltså inte ens av att följa den. Egentligen borde jag gå en datakurs, men det skulle vara pinsamt att göra - eftersom de då skulle upptäcka att de måste börja från ruta ett med mig. Hm, jag använder min dator som en skrivmaskin.
Det är pinsamt, nioråingar är ju mer tekniskt begåvade än jag.
Men det var inte det jag skulle skriva om, här kommer i alla fall adressen till Tim Millers blogg; http://timmiller.typepad.com/blog/
söndag 22 augusti 2010
Thomasine är i Mysorehimlen
Den finaste av alla änglar, Thomasine lämnade oss igår kväll vid halv elva.
Hon var Thomas lilla flicka.
En älskad dotter och syster.
En älskad, svägerska, moster och extramamma.
Och en väldigt älskad vän.
Och, också en väldigt uppskattad och mtyckt lärare.
Vi är många som saknar henne och är ledsna nu.
Det är svårt att beskriva. Orden räcker inte.
Men jag ville bara skriva vad som kom över mig igår straxt innan det hände.
Jag kände så starkt att jag ville ringa Thomasine och säga att hon behöver inte vara rädd. För Patthabi Jois väntar på henne. Han står där och väntar med hennes certiering.
Jag är helt säker.
Vissa måste göra ända till tredje serien (det här gäller bara i ashtangayogan) för att bli certiferade av vår Guruji. Men jag tror att Thomasine hittade det redan vid sin första solhälsning.
Vissa har det bara.
Vissa är speciella.
Thomasine var speciell. Jag är så tacksam för att jag fick säga till henne, hur värdefull hon är för mig. Och hur tacksam jag är för att jag fick lära känna henne. TACK! Hon gjorde mitt liv värdefullare.
Och jag har lärt mig hur skört livet är och att vi måste vara rädda om varandra.
Jag tror att Thomsine har det bra i Mysorehimlen med Guruji (som är glad för han är där med sin fru och son). Och jag vet Thomasine ÄR hans älsklingsstudent.
Hon är i goda händer. Och hon vet hur mycket vi saknar henne.
Och det gör ont. Det gör jätteont.
onsdag 18 augusti 2010
kinesisk hälsa
Ett smart drag här i Båstad, vore väl ändå att använda rapsolja från Österlen eller nåt.
Så idag var jag hos Wenny på Kinesiska hälsokliniken. Och jag lovar er, är ni på besök här i Båstad så måste ni ta behandling hos henne. Hon ger akupunktur och hon ger dig örter som gör dig frisk.
Idag behandlade hon min nacke och min dåliga syn på ena ögat. Jag ska nu gå några gånger hos henne, så får vi se vad som händer med ögat.
Wenny har jobbat hos doktor Nia på Stora Essingen i Stockholm. Dit vallfärdar många för sina krämpor, men framför allt verkar just kvinnor som vill bli gravida gå dit. Undrans när de kommer på det här i byn, att de har en riktigt kunnig kinesisk hälsodoktor runt knuten? Bäst jag förbokar lite ;)
Wenny utbildar också studenterna på KI i akupuntur, så bra är hon. Det kan man väl säga, när den svenska sjukvården satt sin okej-stämpel på henne.
Jag lärde känna Wenny för tre somrar sedan. Av en slump slank jag in hos henne, det ösregnade ute. Och jag bad om en drop-in-behandling. Vilket jag fick.
Sedan dess har jag varje sommar besökt Wenny för olika krämpor.
Jag tycker det är så härligt att det finns ett little China här i byn.
Hennes hemsida verkar inte funka dock, wwww.halsoklinikenbastad.se måste fråga henne om den.
Wenny finns på Stationsterassen 2 i Båstad. Hon är värd ett besök. dessutom tycker jag man ska stödja invandrande kvinnliga egenföretagare.
tisdag 17 augusti 2010
femton år senare
fan, fan fan - av Thåström
Fast jag inte sett dig på så länge
Tänker jag på dig ibland
Det var nånting som fastnat på mig
nåt som aldrig helt försvann
Fanfanfan det skulle varit du
Fanfanfan det skulle varit du
Fick jag spela om partiet
Fick jag chansen en gång till
Fick jag vrida tillbaks tiden om dom gav mig en ny giv
Fanfanfan det skulle varit du
Fanfanfan det skulle varit du
Alla klockor, körer
Alla himlens orglar skulle varit för oss
Alla trummor och trumpeter
Alla sagor, alla under
Allt på en och samma gång
Fanfanfan det skulle varit du
Fast det var så kort romans
var det nåt jag borde ha förstått
Såna chanser kommer en gång bara
Aldrig att dom kommer två
Fanfanfan det skulle varit du
Fanfanfan det skulle varit du
Min egen rad: Till alla er som längtar efter kärleken. Man vet när den är där. Då ska man grabba den. Och gammal kärlek rostar aldrig, det stämmer. Om inte häng upp en kärleksbild i, hm var det nordvästra hörnet.
söndag 15 augusti 2010
Tänker på dig
Om jag hade möjlighet skulle jag ge henne av min energi, fylla alla hennes depåer med så mycket jäklaranamma att det försvinner. Att den där jävla cancern försvinner. Smiter iväg med svansen mellan benen.
Jag tänker på henne mycket.
Fan, vad livet är orättvist.
En dag som den här är det tufft att sitta ensam i ett stort hus i Båstad. Men i morgon kommer Lotta Bertilsson och vi ska förbereda gravidyogalärarutbildningen.
Det blir skönt att få vara nära någon som också håller T kär.
lördag 14 augusti 2010
Sommarens sista klass
Hur som.
Det känns i alla fall när man avslutar sin sjunde vecka med mysoremornar och kvällsklasser. Jag älskar att lära ut yoga. Jag älskar att se elever utvecklas och göra saker med sin kroppar som de inte trodde att de kanske kunde göra eller vågat göra. Hur trött jag än är när jag precis börjar undervisa, så försvinner den tröttheten. Igår morse hade jag min sista klass för säsongen. Vi avslutade med en yogafrukost som Bittan från Graffagården (ja, dit jag ska flytta)www.graffagarden.se, gjorde.
SEn åkte jag upp till min kompis Lenas ställe Lycklig och åt lunch med Milena, som jag lärde känna förra sommaren här i byn.
Nu har jag några dagar att landa i, innan gravidyogalärarutbildningen börjar och sedan efter den - yogadvd-inspelningen... Det är en hektisk tid.
Ibland undrar jag över det här med att orka med.
Att ha energi när man vaknar på morgonen och liksom ha en bit av det hela dagen och kvällen tills man somnar.
Jag tror att yogan gjort mig mer tålmodig. Gjort att jag liksom inte bränner av all min energi och sedan bara går på sparlåga större delen av dagen.
Man måste på något sätt hitta sin rytm.
En lugn och jämn rytm, som håller hela dagen.
Kanske handlar det om det. Ja, att meditera och yoga, att hitta sin rytm.
Jag brukar lära ut att man ska vila i skarvarna mellan in och utandning och mellan ut och inandning.
Att hitta den där stunden av stillhet när inget händer, när det står stilla.
Att vila i skarven.
Att vila i övergångarna.
lördag 31 juli 2010
fitflop - get a workout while you walk
Bildtext: Det blev ett par silver fitflops.
Jag älskar flipflop - du vet de vanliga, havaianas, men ju äldre jag blir desto mindre funkar de för mina knän. Det är alldeles för platta och efter ett tag får jag ont i knäna. Vem vill ha on i knäna. Jag är så pass gammal att meningen "Vill man vara fin får man lida pin", inte riktigt funkar. Jag är för gammal för att späka mig, för gammal för att gå omkring och ha ont i knän, eller att mina fötter ska må dåligt. Näe, det bekväma är det enda rätta för mig.
Under tennisveckan här i Båstad, lanseras en hel del i utställningslokalerna på området. Tretorn gör inte bara gummistövlar, utan jympadojjor och snygga anorakar. Men... Äntligen hittade jag fitflopen, som jag sett en gång tidigare på en sminktjej jag jobbade med i början av sommaren. Jag tyckte inte hennes skor var särskilt snygga, men jag förstod att de måste var otroligt smarta. Tjejerna som jobbar med smink, och står ganska obekvämt över den de ska sminka, är måna om sina ryggar.
Så plötsligt fanns de där framför mig och jag köpte ett par, och har nu haft de varenda dag.
Vill du veta mer gå in på www.fitflop.com
torsdag 29 juli 2010
Jag flyttar till mikroklimat
Bildtext: Vinrankan på Dockagården
Bildtext: Ingången till Graffagården, som blir mitt nya hem i december
Bildtext: Närbild på vinranka
Från och med första december är jag pendlare mellan stockholm-båstad. Ända sedan jag första gången (för sju år sedan) satte ner mina fötter på Båstadmark, har jag varit smått förälskad. Jag älskar att vara i Båstad. Jag har försökt reda ut vad det är. Jag har varit på många vackra platser i mitt liv. Min familj har haft hus både på Gotland och i Stockholms skärgård. Jag är bortskämd med fina naturupplevlser, i form av närhet till hav och strand. Men det är något särskilt med Båstad. Det är något med luften. Här kan man andas både psykiskt och fysiskt.
Båstad har dessutom mikroklimat. här kan du läsa om vad det är:
Mikroklimat
Med mikroklimat menar man ofta ett litet avgränsat område som det råder ett avvikande klimat mot omgivningen. Exempel på mikroklimat kan vara en svacka i berget där det råder ett avvikande klimat eller marken under ett träd som hindras av grenverket. Mikroklimat är även det klimatet som finns inne i en krypgrund eller uppe på en vind.
Mikroklimat i krypgrund
I en normal krypgrund är det normalt kallare än ute under sommarmånaderna och varmare än ute under vintern. Genom att fukt alltid vandrar från varmt till kallt skapas det ofta ett mycket fuktigt mikroklimat i krypgrunden under sommaren och under vintern är det omvänt. Fukten vandrar från den förhållandevis varmare krypgrunden och skapar ett torrare mikroklimat.
Mikroklimat på en vind
Vinden fungerar på ett liknande sätt. På sommaren kan det bli varmare på vinden än ute. Detta skapar ett torrt mikroklimat. På vintern kan det med hjälp av nattutstrålningen bli mycket kallt på vinden. I och men att varm luft kan bära mer fukt än vad kall luft kan göra är det ofta en stor risk för kondens och i förlängningen en fuktskada.
Hämtad från "http://www.trygghetsvakten.se/wiki/index.php/Mikroklimat"
__________
HUden känns yngre, håret mår bättre. Och andetagen blir djupare och känns mer friska. Här kan man odla vindruvor. Jag väntar med spänning på det första skånska vinet. I sommar har jag hyrt huset precis bredvid min yogastudio. Jag blev mycket lycklig när jag upptäckte att ett av uthusen var smyckat med vindruvsrankor.
lördag 24 juli 2010
tantyoga
http://tidningenkulturen.se/kritik-mainmenu-52/litteratur-mainmenu-35/6882-litteratur-karin-bjoerkegren-jones-yoga-foer-livet-foer-kvinnor-40-plus
lördag 17 juli 2010
fredag 9 juli 2010
KyrkYoga
Jag gillar inte att hålla föredrag. Jag blir nervös och känner mig ofta blyg i såna sammanhang. Men när jag kommer igång och folk har frågor glömmer jag av det och tycker bara att det är jättekul. För det är verkligen kul, att folk kommit för att lyssna på mina tankar om yoga.
Det var också så fint att få vara i kyrkan.
Jag gillar att vara i kyrkan.
När jag var liten var vi varje sommar på Gotland. Mina föräldrar hade två fantastiska kalkstenshus i Näs. Martarve hette gården.
Gotland är alltid en del av mitt hjärta, men så är jag 3/4 dels gotlänning också. Hur som, på Gotland finns 99 kyrkor. Vi stannade alltid till vid en kyrka och gick in när vi åkte någonstans på Gotland. Jag har nästan betat av alla de där kyrkorna.
Jag ville alltid tända ett ljus i varje Kyrka också.
Det där har följt med mig.
Jag vill gärna gå in i en kyrka, känna hur det känns just där. När jag bodde i Rom, så var det så skönt att slinka in i en kyrka och bara bryta allt trafikkaos och alla ljud, med det lugna i kyrkan.
Efter min "föreläsning" i går stannade jag kvar när diakonen Lars hade andakt. Då sjöng vi en sång som var så fin. Här får ni den.
Psalm 769
Gud i dina händer vilar jag i tro,
vilar i din värme och din ro
Varje bruset hjärta, varje skadad själ
famnar du i nåd och gör den hel
Nära vill jag leva, nära dig min Gud
I din omsorg finner själen ro
Nära vill jag leva, nära dig min Gud
I din kärlek kan min kärlek gro
Gud i dina händer vilar jag i bön,
växer glädjens tro och hoppets frön
Du har oss försonat, Jesu Kristi död
räddar oss till liv i överflöd
Nära vill jag leva, nära dig min Gud
I din omsorg finner själen ro
Nära vill jag leva, nära dig min Gud
I din kärlek kan min kärlek gro
Gud i dina händer får jag gråta ut,
gråten delar du tills den tar slut
Gud du känner ondskan i din egen kropp
att du delar smärtan ger mig hopp
Nära vill jag leva, nära dig min Gud
I din omsorg finner själen ro
Nära vill jag leva, nära dig min Gud
I din kärlek kan min kärlek gro
Gud i dina händer lägger jag mig ned,
när jag går till vila är du med
Dina händer bär mig, genom rum och tid
jag förblir i ljuset i din frid
Nära vill jag leva, nära dig min Gud
I din omsorg finner själen ro
Nära vill jag leva, nära dig min Gud
I din kärlek kan min kärlek gro
Text: A-M. Kaskinen, 1982, P. Harling, 1996
Musik: P. Simojoki 1982
tisdag 6 juli 2010
nybörjare i tennis
Bildtext: Här är jag och Lillen iklädda våra tennismunderingar på väg till våra livs första tennislektion.
Just nu pågår tjejveckan, eller damernas kanske man ska säga i tennis här i Båstad. Så klart lyckades jag pricka in den veckan, när jag anmälde mig och bonussonen till tennisskola. Vi går ju inte tillsammans, utan i varsin grupp.
Jag har aldrig hållit i ett tennisracket och de gånger jag hållit i ett badmintonracket kan räknas på min ena hand.
Igår började skolan.
Det vara jag och Björn. Men Björn var ingen nybörjare, han skulle bara finslipa sina år av tennis. Så det är klart, jag framstår extra mycket som en nybörjare. Vilket jag ju faktiskt ÄR.
Men jag tycker att jag är ganska modig ändå.
Att börja med tennis i tennisens mecka, och allra särskilt när tennisens elit är här. Det är modigt.
Jag ska gå en vecka.
Efter sex år i Båstad, kände jag att det är faktiskt läge att åtminstone testa det. Vem vet, det kanske är min grej eller så är det det inte.
Men jag kan förstå att man får ont i nacke, och kanske framförallt tennisarm.
Dock var jag tvungen att köpa nya skor, anpassade till tennis och ett par shorts. Som tur är kunde jag köpa juniorstorlek på rea på skorna, så det blev inte så dyrt. tennistränaren Mimmi lånade ut ett racket till mig som jag får låna hela vecka.
Efter lektionen stod jag med sjuåringarna och slog mot planket.
Jag vet att folk flinar, men hur ska man lära sig nåt om man inte övar? Man ser larvig ut i början, och början kommer det nog vara länge. Men man måste ge saker och ting lite tid. Man kan inte lär sig nåt över en natt.
Man måste våga.
Förra sommaren började jag jogga. Och det visade sig att jag gillade det. I år började jag med tennis. Nästa år får det bli golf.
lördag 3 juli 2010
yoga for women
Spännande.
onsdag 30 juni 2010
yogga
Bildtext: Här ser man mig i min joggingmundering... och en mer motvillig liten pudelpojke
Jag började lite smått förra sommaren. Åkte in till Helsingborg med min man och provade ut ett par joggingskor. Köpte springbyxor och springjacka också. Vi sprang ett par gånger nere vid Malenbadet. Där i skogen springer man på bark, eller vad det nu heter och banorna är väl utmarkerade så man vet hur mycket man springer.
Jag var en springtjej en gång i tiden. Var med i Turebergs IF, tävlade på 400 meter och 800 meter. Det var under några år. Hann med ett löparläger i Nora också.
Ja, jag hade mycket energi som barn.
Nu springer jag igen. Inga långa distanser. Tänker att det kan jag gör senare. Men oj, vad jag gillar att jogga.
Jag förstår alla människor som blir bitna av att springa.
Jag älskar att yoga. Men jag älskar också väldigt mycket att vara ute i naturen. Att röra på sig. Att känna lukten och luften. Tyvärr är det yogans negativa del.
Att man oftast går ner i en källare och yogar.
Jag tar med mig Pino på mina springturer.
Tyvärr måste jag dra honom, eftersom han inte verkar gilla att jogga.
Han är väl bortskämd med att få ligga mjukt på en kudde och titta när vi andra yogar.
Men det negativa med joggandet, det är att man blir stelare i yogan. Framför allt alla bakåtböjningar blir svårare.
Jag vet, det är stretching som gäller. Men det är ändå svårt.
Måste komma på nåt sätt, så det liksom blir yogging.
tisdag 29 juni 2010
ett litet paket i postlådan
torsdag 24 juni 2010
lyckligibåstad
På Pomonaallen ligger min fina fina yogastudio. På måndag öppnar den för klasser. den här veckan har jag bara pysslat och städat och vädrat ut gammal vinterluft och vinterlukt. Köpt blommor och fixat.
Den här sommaren hyr jag också huset som min studio ligger i. Det är så fint att jag vill gråta. Vi har två våningar, känns som om rummen aldrig tar slut. Vi har trädgård och utemöbler. Huset är så fint möblerat.
Just nu är det rena rama lyckan.
Jag somnar klockan nio och vaknar sex och går upp och yogar i min studio.
Jag har ett bra liv.
Jag är lycklig.
Jag är lycklig i Båstad.
Gå in på den hemsidan förresten www.lyckligibastad.se. Det är min kompis Lenas fina ställe strax utanför Båstad. Missa inte det, om du har vägarn förbi Båstad.
söndag 20 juni 2010
jag är trött - jättetrött
Det är härligt att brinna så där.
Jag älskar när mitt huvud sprakar och fantasin flödar.
Och jag älskar när jag har några med mig på tåget.
Men efter en hektisk vår med jobb, dvdinspelningar, studentmottagningar och så livet med familjen däremellan, ja, det har tärt på mig. Och nu står jag här och är jättejättetrött.
Jag är glad att jag är glad.
Att jag har en bra ekonomi, min tonårsdotter har lugnat ner sig, det är fint med min bonusson och min kärlek till min man är densamma. Jag har det bra på hemmafronten. Jag lever ett bra liv.
Men jag är ändå lite smått utskiten. Och jag är ganska ovan vid, att vara lite som en hängbjörk (haha ni ser ordskojet???) eller som en slokande tulpan.
Jag som just är så van vid min energi.
Idag på yogan orkade jag nästan ingenting. Jag har sett det komma. Känt det komma. Den där totala orkeslösheten.
I dag ska jag packa. Vi åker till Båstad i morgon. Men allt går i snigelfart. Jag som annars är en bråttomflicka.
Vi lejon har två lägen.
Antingen ligger vi och vilar i solen och samlar kraft. Lapar solstrålar. Eller så jagar vi. Ni fatar var jag är just nu, va?
Men i morgon kommer jag till den läkande skåneluften. Ska bli skönt att ha en veckas semester innan klasserna börjar. Jag längtar.
Jag är också glad att jag känner efter, att jag lyssnar på min trötthet.
Jag har den senaste veckan valt bort ett bröllop, lite fester och sena uppekvällar med kompisar. Jag hoppas ni förstår att jag var tvungen. Om en vecka börjar min jobbperiod igen och jag vill ha tillbaka min gamla ork och energi då.
Att säga nej, kan ibland vara att säga ja till sig själv.
sagobröllopet
Jag känner inte Victoria och Daniel, men jag tycker om dem.
http://svtplay.se/v/2048659/det_kungliga_brollopet/prins_daniels_tal
lördag 19 juni 2010
19 juni - alltid en kärleksdag
Det här är också VÅR dag, min och Rays.
Vi blev tillsammans för två år sedan,
efter att ha varit i från varandra i tretton år.
Gammal kärlek rostar aldrig.
Idag strålar solen.
Kan det vara bättre?
torsdag 17 juni 2010
yogaredskap
Natalia Paisano på www.mysore-stockholm se, är verkligen en riktig backbendning girl. Vi har ju alla våra problem som vi tar med oss in i yogan. Som jag skrivit flera gånger tidigare, det är inte alltid av godo att vara överrörlig. Vi måste alla - alltid kämpa med att stabilisera oavsett om vi är "stela" eller väldigt "mjuka". Vad jag förstått så var just ryggen Natalias stötesten. Hur som. Hon är den lärare som nog i alla fall i Sverige, utmanar sina elever mest och JA, det sker mirakel i den studion.
Och att göra bakåtböjningar är något våra kroppar mår bra av. Vi är alldeles för mycket framåtböjda, vi mår helt enkelt bra av att böja våra ryggar i bryggor. Beakta att vi faktiskt gör en framåtböjning också när vi sitter... Och det gör vi ju rätt ofta.
Natalia har sina knep. Ett knep, är den här backbending-trappan eller vad man nu ska kalla den. Man lägger sin matta mot "trappan" och så vänder man ryggen mot trappan och övar på att gå ner i brygga från stående mot själv trappan.
Först börjar man med den högsta trappan för att gå ner och för att lättare ta sig upp. sedan när man gjort det några gånger, går man till den lägre trappan och gör samma sak där.
Jag ska försöka bygga en sån här bryggtrappa i min studio i Båstad i sommar, så vi verkligen kan jobba med bryggor. SEr fram emot det.
lördag 12 juni 2010
Sprid vidare
När: 20-22/8 – 2010
Var: På Yogavita, Pomonaallen 3 i Båstad
Info: www.yogavita.se
Lärare: Lotta Ilona Bertilsson och Karin Björkegren Jones
Pris: 5500 kr
Kursen vänder sig till dig som redan är yogalärare och vill undervisa gravida eller redan gör det och vill fördjupa dina kunskaper och för dig som har en egen regelbunden träning. Kursen leds av Lotta Ilona Bertilsson som har undervisat gravidyoga sedan 1999.
Lotta har utvecklat en egen form av yoga för gravida kvinnor och för tiden efter förlossningen.
- Mitt mål är att förena den gamla österländska kunskapen med den västerländska attityden för att ge gravida kvinnor trygghet och
välmående under graviditeten, men också för att förbereda dem både fysiskt och mentalt för förlossningen och tiden efteråt. Yogan har också visat sig vara ett effektivt verktyg för att hjälpa förlossningsrädda kvinnor.
Efterfrågan på gravidyoga har ökat, dels för att barnmorskor och mödravården sett att gravidyoga hjälper kvinnor som ska föda barn på
ett positivt sätt, men också för att yogaträning i sig ökat i Sverige. Så många kvinnor som tränat yoga, och sedan blir gravida för dem är det
naturligt att fortsätta yoga även under graviditeten. Men det krävs kunskap om gravidyoga och om den växande kroppen. Därför måste man
skilja på yoga och gravidyoga. Vilka yogaövningar som passar för en gravid kropp och vilka ställningar som måste tas bort – som kan vara skadliga. En gravid kvinna bör gå på yoga som är anpassad för graviditeten.
Tyvärr finns det inte gravidyoga överallt i Sverige, men trycket är stort, de tendenserna ser vi i Stockholm. Att träna yoga när du är gravid
förbereder dig både fysiskt och mentalt inför förlossningen samtidigt som det gynnar både ditt och barnets välbefinnande. Yogaövningarna ger kroppen utrymme till vila. Förebygger stress och ökar kvinnans energi. Med gravidyoga erövrar du de viktigaste verktygen inför förlossningen – förmågan att slappna av, fokusera och andas på ett medvetet sätt. Genom att träna gravidyoga före förlossningen, blir den gravida kvinnan hjälpt att lära känna sin kropp, lyssna på dess signaler och att lita på sin kropp – vilket i slutändan kan göra att kvinnan känner större trygghet under värkarbetet. Andningen spelar en viktig roll inom yogan. Den medvetna andningen underlättar både en kroppslig och mental avspänning, vilket i sin tur gör att den gravida kvinnan kan hantera både känslor av oro eller rädsla. Genom yogaövningar lär kvinnan känna sin kropp, hon får större möjlighet att fokusera på barnet och därmed fördjupa kommunikationen med det ofödda barnet.
Lotta har hämtat information och kunskap hos barnmorskor och från att själv ha deltagit vid förlossningar. Hon började med yoga 1992 och har utövat Iyengaryoga, hathayoga och ashtangayoga och har under femton år deltagit i kurser, workshops och utbildningar med ett stort antal internationella lärare både i Sverige och i andra länder för att fördjupa och utveckla sina kunskaper om de fysiska rörelserna liksom om yogans historia och filosofi. Under flera års tid har Lotta undervisat i gravidyoga och utvecklat ett uppskattat koncept.
Kursinnehåll:
* Vad händer i kroppen under en graviditet?
* Den fysiska träningen. Vad är bra att göra/ inte bra att göra
* Viktigt att tänka på i undervisningen av gravida och under graviditetens olika stadier
* Bäckenbottenträning: Knipövningar är inte att förakta. Problem som inkontinens, hemorrojder och bråck kan lätt uppstå.
* Gravidyogaåkommor: hur tränar man yoga vid bäckenuppluckring till exempel. Yoga kan hjälpa vid besvär som kan uppkomma under graviditeten såsom foglossning, ryggvärk, ischias, åderbråck eller sömnproblem.
* Andningsgenomgång – andningen är A och O vid värkarbetet.
* Träningssekvenser – vi går igenom hur man kan lägga upp gravidyogaträningen
* Förlossningen – Hur kan vi hantera förlossningen med yogans hjälp
* Djupavslappning: I dagens stressade samhälle kan det vara svårt att vara gravid och lyssna inåt, med hjälp av en ledd djupavslappning, kan
det bli möjligt för den gravida kvinnan, att slappna av och lyssna på sin kropps signaler.
* Förlossningsförberedande: Äntligen kommer dagen. Hur kan man jobba aktivt och också hjälpa sin partner. Här lär vi ut knep och berättar
och visar på de faser som ett förlossningsarbete genomgår.
* Träning efter förlossningen
Kursplan
Fredag 20/8
16.00-19.00
Allmän information om att undervisa gravida
Fakta om rörelser och undervisning
Bäckenbottenproblem och andra åkommor
Graviditetens olika skeden och vad som är bra att tänka på
Lördag 21/8
9.00-12.00
Frågor från gårdagen.
Grupparbete – Att göra egna träningssekvenser
Genomgång av sekvenserna
12.00 -14.00 Lunch + eget arbete
14.00-17.00
Vi tränar en utvald sekvens
Förlossningen – hur kan vi hantera förlossningen med yogans hjälp
Andning- och krystningsteknik
Söndag 22/8
9.00 – 12.00
Uppföljning av lördag eftermiddag samt praktiskt arbete
Djupavslappning och meditation
12.00-14.00 Lunch + eget arbete
14.00-17.00
Träning efter förlossningen!
Viktiga saker att tänka på och hur och när en nyförlöst kvinna kan och ska börja träna.
Allmän info:
Anmälan görs till Karin på:
yogavita@telia.com
Anmälan är bindande.
Anmälningsavgift på 1000 kr betalas in på 5459-1201 senast två veckor efter bekräftad anmälan. Kursavgiften betals senast 18/7
Glöm inte att skriva namn och vilken kurs det gäller.Vilka är vi:
Lotta Ilona Bertilsson: Ashtangayogalärare och gravidyogalärare. Håller också i populära hathayogaflowklasser på olika shalor i Stockholm. (Mamma till två vuxna barn) Sedan 1998 har Lotta hållit populära gravidyogaklasser på Yogashala på Södermalm i Stockholm. Lotta utvecklar ständigt sin kunskap om gravidyoga och har också gått och går bredvid barnmorskan Pamela Mohlkert på BB-Stockholm och närvarat vid förlossningar. Numera driver Lotta en yogastudio på Gran Canaria.
Ni kommer att erhålla varsin gravidyogadvd, som kursmaterial och till ett för er reducerat pris köpa boken Yoga för kvinnor.
Karin Björkegren Jones: Dipl yogalärare enl Yogaalliance, journalist och författare. (Mamma till en tonårsdotter) Var programledare och redaktör för tre ashtangayogadvds som gavs ut hösten 2004 på Panvision. Våren 2008 kom Karins bok Yoga för kvinnor ut på Prisma bokförlag och maj 2008 gav Karin ut en gravidyogadvd i samarbete med tidningen Amelia. I våras kom Karins andra yogabok ut, Yoga för livet på Norstedts bokförlag. Karin har gått bredvid och assisterat Lotta Bertilsson på gravidyoga och håller egna klasser. Karin driver studion Yogavita i Båstad. Dessutom var Karin doula på en väninnas förlossning.
jag har flyt, måste jag be om ursäkt för det?
Och lite som att man inte får må bra, om man inte känt av hur det känns att må dåligt.
Jag har alltid varit säker på och väntat på dagen, när det vände. Jag vet inte riktigt var och eller när det hände. Men jag har alltid vetat att min ålderdom kommer att vara lycklig.
Ja, där kom ordet. Lycklig.
Varför är det så tabu?
Varför är det ordet på något sätt förknippat med någon sorts ytlighet, larvighet? Jag säger inte att jag tycker att det är så, utan att det är min känsla att andra tycker så. Att det finns någon sorts värdering att det är fint att lida (lagom lida, för utslagen får man inte bli), men lite fult, nästan billigt att vara glad, lycklig HAPPY, som om man hängt på sig en massa guldkedjor, ett enda blingblingspektakel?
Jag är inte lycklig alla dagar. Men jag har ett jämnare läge. Jag mår bättre än jag någonsin gjort. Varför känns det som att man måste be om ursäkt när man har flyt i sitt liv. Att jag har flyt i mitt liv, är väl förhoppningsvis inte på bekostnad av någon annan? Nej, jag önskar flyt i allas liv.
torsdag 3 juni 2010
Kontrakt påskrivet
Jag är så klart hejdundrande glad.
Och allra gladast är jag för att jag fått vara med och påverka så mycket, från vem som tar omslagsfoto, layout på dvderna, kamerateamet, kläderna, platserna vi ska vara på och det med min fina kollega Anna, som numera är min vän.
Det är så viktigt för mig att jag trivs med dem jag jobbar med.
Att vi redan har ett inarbetat sätt att vara med varandra. Men framförallt att vi har kul ihop. Det tror jag syns.
Så på måndag och tisdag spelar jag in fyra dvder och i slutet av sommaren sex.
Så just nu är mitt liv väääldigt stressat. Men jag är glad, mycket glad!
tisdag 1 juni 2010
bröllopsyra
Min mamma och pappa.
Jag blev inspirerad av min vän Thomasine. Hon skriver på sin blogg om sina föräldrar som firade guldbröllop i helgen. Det är så fint på nåt sätt. Jag är ju mycket för det där i nöd och lust. Och min senaste bok tillägnade jag min föräldrar som i år varit gifta i 55 år, men tillsammans i betydligt fler, vilket kräver tålamod, tilltro och kärlek. Tre bra saker att ta med in i en relation och i yogan.
Så var jag ute och googlade lite och hittade den här listan. Själv firar jag i sommar bomullsbröllop. Det får bli vackra lakan i bomull i bröllopspresent. Eftersom seden säger väl att man ska ge nåt i det material som man firar. Hehe Plywood och vad är gnejs?
1 år Bomullsbröllop
2 år Pappersbröllop
3 år Läderbröllop
4 år Fruktbröllop
5 år Träbröllop
6 år Sockerbröllop
7 år Yllebröllop
8 år Gummibröllop
9 år Linnebröllop
10 år Tennbröllop
11 år Stålbröllop
12 år Sidenbröllop
13 år Spetsbröllop
14 år Elfenbensbröllop
15 år Kristallbröllop
16 år Fjäderbröllop
17 år Silkesbröllop
18 år Satinbröllop
19 år Gallonbröllop
20 år Porslinsbröllop
21 år Nylonbröllop
22 år Jutebröllop
23 år Hampabröllop
24 år Sammetsbröllop
25 år Silverbröllop
26 år Korkbröllop
27 år Balsabröllop
28 år Massonitbröllop
29 år Plywoodbröllop
30 år Pärlbröllop
31 år Mahognybröllop
32 år Granitbröllop
33 år Gnejsbröllop
34 år Skifferbröllop
35 år Korallbröllop
36 år Marmorbröllop
37 år Tegelbröllop
38 år Cementbröllop
39 år Grafitbröllop
40 år Rubinbröllop
41 år Keramikbröllop
42 år Mässingsbröllop
43 år Plåtbröllop
44 år Nickelbröllop
45 år Safirbröllop
46 år Blybröllop
47 år Kvicksilverbröllop
48 år Zinkbröllop
49 år Aluminiumbröllop
50 år Guldbröllop
51 år Krombröllop
52 år Bronsbröllop
53 år Kopparbröllop
54 år Platinabröllop
55 år Smaragdbröllop
56 år Volframbröllop
57 år Manganbröllop
58 år Bärnstensbröllop
59 år Akvamarinbröllop
60 år Diamantbröllop
61 år Glasbröllop
62 år Topasbröllop
63 år Jadebröllop
64 år Emaljbröllop
65 år Krondiamantbröllop
66 år Uranbröllop
67 år Opalbröllop
68 år Granatbröllop
69 år Briljantbröllop
70 år Järnbröllop
75 år Atombröllop
80 år Platinabröllop
söndag 30 maj 2010
Yoga på pub-engelska
Jag har undervisats i yoga på flera språk, men framförallt på bruten engelska. Allt från indian-english, italian-english, finnish-english, spanish-english, norwegian-english, ja, en massa olika varianter. Det är kul.
Många som varit mycket i Indien, lyckas också få in en touch av just indian-englishuttal i sin undervisning.
Men det är första gången jag undervisas i yoga i någon sorts pub-engelska. Mycket kul och underhållande faktiskt.
Känns som om jag sitter på nån Black and brown pub, somewhere in the world och blir uppassad av en Nya zeelendare som jobbat sig runt världen.
Peter Sanson är i Stockholm och har en femdagars kurs på Yogashala på Gotlandsgatan. Yogashala har fått ny regi och drivs numera av Lisa Laler och hennes syster. Jättefint har de fått det.
Deras hemsida: http://www.yogashalastockholm.se
Två dagar är avverkade, tre dagar kvar.
onsdag 26 maj 2010
att vakna i paradiset
Varannan månad är det meningen att jag ska hålla i yogakurser på en kompetensutvecklingskurs för kvinnliga chefer. I morse var andra gången och jag pratade om kropphållningen, hur viktigt det är med en bra hållning också i ens chefposition. Att man inte går in och tar ett rum, med hängande axlar och krum rygg, utan med ett öppet hjärta och en stolt hållning. Vi har inget att be om ursäkt för. Inte heller behöver vi kvinnor förminska oss. Näe, ta lite mer plats och visa stolt upp vem du är. Sträck på ryggen. Brösta upp och ut dig själv.
Det är kul. Man kan ju inte tvinga på människor yoga, men det är härligt när man kanske väcker en och annans lust att vilja bry sig lite mer om sig själv. På många effektva och begåvade kvinnors "to-do-lista" hamnar att ge sig själv tid, längst ner. Det är inget man prioriterar. Det krävs så mycket av oss -tror vi. En kvinna på kursen är gravid, hon berättade att hon lovat jobbet att hon skulle jobba precis som vanligt, om inte mer ända fram till förlossning.
Vilka krav vi ställer på oss själva.
Idag vet vi att de kvinnor som varvar ner, tar det lugnt några veckor innan förlossning oftast får en lättare förlossning.
Att stress och jobb ända in i det sista ofta ger en jobbigare och längre förlossning.
Lugn och ro, borde vara ett ämne på skolan. Vi kan så mycket, vi är så bra på att vara effektiva och duktiga och så fruktansvärt dåliga på att lyssna till vår inre röst som faktiskt säger ta det lugnt. Ta ett djupt andetag. Gå och lägg dig.
Idag vaknade jag upp i den här miljön.
Så fantastiskt vackert.
Maten är kärleksfullt lagad.
Omgivningen är så vacker att man kommer på sig själv med att hakan hänger en bit ner på halsen. Totalt avslappnad bara av miljön.
I en sån här miljö är det lättare att varva ner än i stan.
Så härligt med såna här oaser.
Gå in och njut lite, de har också gjort en kokbok http://www.drakamollan.com/