onsdag 18 maj 2011

Bästa märket - Moonsun nu på Yogavita


För fyra år sedan, tror jag det var, kom jag i kontakt med Moonsun. Jag gjorde ett reportage om allt man kan göra för att föryngra huden, utan att använda kniven eller spruta botox eller restylan i kroppen. Jag testade Moonsuns lpg-behandling för att morverka rynkor i ansiktet. Efter den dagen blev inget sig likt. Numera använder jag bara Moonsuns produkter. Jag tvättar av ansiktet med deras rengöringsolja. SEdan torkar jag bort oljan med deras fina ansiktsvatten och efter det smörjer jag in huden med ansiktsoljan. Och min hud? Jo, den mår bättre än någonsin.
Jag tycker att jag fått mycket finare hud sedan jag började med deras produkter och då och lyxar till tillvaron med deras fantastiska behandlingar. läs mer om dem på www.moonsun.se.
Nu har jag blivit deras första återförsäljare, så i sommar kan du köpa Moonsuns produkter på Yogavita i Båstad.

tisdag 17 maj 2011

GRAVIDYOGALÄRARUTBILDNING I BÅSTAD 25-27/8

Gravidyogalärarutbildning i Båstad
25/8-27/8- 2011

När: 25/8-27/8 – 2011 Var: På Yogavita, Pomonaallen 3 i Båstad

......Info: www.yogavita.se
Lärare: Lotta Ilona Bertilsson som assisteras av Karin Björkegren Jones
Pris: 5500 kr

Kursen vänder sig till dig som redan är yogalärare och vill undervisa gravida eller redan gör det och vill fördjupa dina kunskaper och för dig som har en egen regelbunden träning. Kursen leds av Lotta Ilona Bertilsson som har undervisat gravidyoga sedan 1999.
Lotta har utvecklat en egen form av yoga för gravida kvinnor och för tiden efter förlossningen.
- Mitt mål är att förena den gamla österländska kunskapen med den västerländska attityden för att ge gravida kvinnor trygghet och
välmående under graviditeten, men också för att förbereda dem både fysiskt och mentalt för förlossningen och tiden efteråt. Yogan har också visat sig vara ett effektivt verktyg för att hjälpa förlossningsrädda kvinnor.
Efterfrågan på gravidyoga har ökat, dels för att barnmorskor och mödravården sett att gravidyoga hjälper kvinnor som ska föda barn på
ett positivt sätt, men också för att yogaträning i sig ökat i Sverige. Så många kvinnor som tränat yoga, och sedan blir gravida för dem är det
naturligt att fortsätta yoga även under graviditeten. Men det krävs kunskap om gravidyoga och om den växande kroppen. Därför måste man
skilja på yoga och gravidyoga. Vilka yogaövningar som passar för en gravid kropp och vilka ställningar som måste tas bort – som kan vara skadliga. En gravid kvinna bör gå på yoga som är anpassad för graviditeten.
Tyvärr finns det inte gravidyoga överallt i Sverige, men trycket är stort, de tendenserna ser vi i Stockholm. Att träna yoga när du är gravid
förbereder dig både fysiskt och mentalt inför förlossningen samtidigt som det gynnar både ditt och barnets välbefinnande. Yogaövningarna ger kroppen utrymme till vila. Förebygger stress och ökar kvinnans energi. Med gravidyoga erövrar du de viktigaste verktygen inför förlossningen – förmågan att slappna av, fokusera och andas på ett medvetet sätt. Genom att träna gravidyoga före förlossningen, blir den gravida kvinnan hjälpt att lära känna sin kropp, lyssna på dess signaler och att lita på sin kropp – vilket i slutändan kan göra att kvinnan känner större trygghet under värkarbetet. Andningen spelar en viktig roll inom yogan. Den medvetna andningen underlättar både en kroppslig och mental avspänning, vilket i sin tur gör att den gravida kvinnan kan hantera både känslor av oro eller rädsla. Genom yogaövningar lär kvinnan känna sin kropp, hon får större möjlighet att fokusera på barnet och därmed fördjupa kommunikationen med det ofödda barnet.
Lotta har hämtat information och kunskap hos barnmorskor och från att själv ha deltagit vid förlossningar. Hon började med yoga 1992 och har utövat Iyengaryoga, hathayoga och ashtangayoga och har under femton år deltagit i kurser, workshops och utbildningar med ett stort antal internationella lärare både i Sverige och i andra länder för att fördjupa och utveckla sina kunskaper om de fysiska rörelserna liksom om yogans historia och filosofi. Under flera års tid har Lotta undervisat i gravidyoga och utvecklat ett uppskattat koncept.

Kursinnehåll:
* Vad händer i kroppen under en graviditet?
* Den fysiska träningen. Vad är bra att göra/ inte bra att göra
* Viktigt att tänka på i undervisningen av gravida och under graviditetens olika stadier
* Bäckenbottenträning: Knipövningar är inte att förakta. Problem som inkontinens, hemorrojder och bråck kan lätt uppstå.
* Gravidyogaåkommor: hur tränar man yoga vid bäckenuppluckring till exempel. Yoga kan hjälpa vid besvär som kan uppkomma under graviditeten såsom foglossning, ryggvärk, ischias, åderbråck eller sömnproblem.
* Andningsgenomgång – andningen är A och O vid värkarbetet.
* Träningssekvenser – vi går igenom hur man kan lägga upp gravidyogaträningen
* Förlossningen – Hur kan vi hantera förlossningen med yogans hjälp
* Djupavslappning: I dagens stressade samhälle kan det vara svårt att vara gravid och lyssna inåt, med hjälp av en ledd djupavslappning, kan
det bli möjligt för den gravida kvinnan, att slappna av och lyssna på sin kropps signaler.
* Förlossningsförberedande: Äntligen kommer dagen. Hur kan man jobba aktivt och också hjälpa sin partner. Här lär vi ut knep och berättar
och visar på de faser som ett förlossningsarbete genomgår.
* Träning efter förlossningen

Kursplan

Torsdag 25/8

15.00-18.00
Allmän information om att undervisa gravida
Fakta om rörelser och undervisning
Bäckenbottenproblem och andra åkommor
Graviditetens olika skeden och vad som är bra att tänka på

Fredag 26/8

9.00-12.00
Frågor från gårdagen.
Grupparbete – Att göra egna träningssekvenser
Genomgång av sekvenserna

12.00 -14.00 Lunch + eget arbete

14.00-17.00
Vi tränar en utvald sekvens
Förlossningen – hur kan vi hantera förlossningen med yogans hjälp
Andning- och krystningsteknik

Lördag 27/8
9.00 – 12.00
Uppföljning av lördag eftermiddag samt praktiskt arbete
Djupavslappning och meditation

12.00-14.00 Lunch + eget arbete

14.00-17.00
Träning efter förlossningen!
Viktiga saker att tänka på och hur och när en nyförlöst kvinna kan och ska börja träna.

Allmän info:
Anmälan görs till Karin Björkegren Jones på:
yogavita@telia.com

Anmälan är bindande.
Anmälningsavgift på 1000 kr betalas in på 5459-1201 senast två veckor efter bekräftad anmälan. Kursavgiften betalas senast 10/7 Glöm inte att skriva namn och vilken kurs det gäller.

Vilka är vi:
Lotta Ilona Bertilsson: Ashtangayogalärare och gravidyogalärare. Håller också i populära hathayogaflowklasser på olika shalor i Stockholm. (Mamma till två vuxna barn) Sedan 1998 har Lotta hållit populära gravidyogaklasser på Yogashala på Södermalm i Stockholm. Lotta utvecklar ständigt sin kunskap om gravidyoga och har också gått och går bredvid barnmorskan Pamela Mohlkert på BB-Stockholm och närvarat vid förlossningar. Numera driver Lotta en yogastudio på Gran Canaria.

.
Karin Björkegren Jones: Dipl yogalärare enl Yogaalliance, journalist och författare. (Mamma till en tonårsdotter) Var programledare och redaktör för tre ashtangayogadvds som gavs ut hösten 2004 på Panvision. Karin har gett ut böckerna Yoga för kvinnor, Prisma 2008 och Yoga för livet, Norstedts 2010. Under våren 2011 kom Karin i samarbete med panvision ut med 11 st yogadvder (Gravidyoga, Förlossningsförberedande yoga, Mammayoga, Barnyoga, Tonårsyoga, 40plusyoga, Hormonyoga, Ryggyoga, Lugn & royoga, Energiyoga, Att åldras med yoga.) Karin har gått bredvid och assisterat Lotta Bertilsson på gravidyoga och håller egna klasser. Karin driver studion Yogavita i Båstad. Dessutom var Karin doula på en väninnas förlossning.

torsdag 12 maj 2011

Pino på shalan


Så här kungligt ligger Pino och väntar på mig när jag yogar på morgnarna. Som en liten prins ligger han i soffan hos Natalia och blir väldigt gullad med. Pino är en ganska bortskämd lite pudelpojke, men så ska väl ett hundliv vara...

onsdag 11 maj 2011

www.yogavita.se

Jag har uppdaterat min hemsida, vad tycker ni?

Magnetarmband


Jag älskar att få brev, särskilt när innehållet är kul. Som ett handskrivet brev, såna får man ju knappt längre, eller paket som är så där lagom stora att man inte behöver hämta ut dem på posten. Så kom det här med posten. Från fina Anna Rosen Rosjö, som är en mästare på att hålla profylaxkurser och nu har utbildat sig till gravidyogalärare. Jag arrangerar ju Sveriges bästa gravidyogalärarutbildning med Lotta Bertilsson (det är lätt att skryta när man får höja någon annan ;)). Anna var en av deltagarna. Jag vet att hon kommer att bli en jättefin gravidyogalärare. Hon är av rätta virket.
Anna hade ett sånt här magnetarmband runt armen och jag fingrade väldigt på det. Hon verkade ha förstått att jag var sugen på ett. Så kom det här fina med posten. Jag har nu haft det på mig i nästan en vecka och det känns bra. Sökte lite på nätet och hittade det här om magnetarmband:
"Magnetarmband har visat sig mycket effektiva vid värk i handleder, musarm, reumatism. Använd magnetterapi för mer energi, mindre värk och stelhet, bättre styrka, balans och snabbare återhämtning i sportevenemang, i arbetet eller på fritiden.
Vetenskapligt studie bevisar att magnetarmband fungerar.
En brittisk undersökning vid Peninsula Medical School* visar att magnetarmband lindrar smärta hos människor med artros.194 patienter deltog i studien. Det framkom en signifikant större minskning av besvär i gruppen med magnetarmband jämfört med kontrollgruppen. Slutsatsen är att magnetarmband minskar smärta hos den som bär magnetarmband. En annan engelsk forskargrupp tog fasta på ett antal patienters fasta övertygelse om magnetarmbandens symtomlindrande betydelse och genomförde en metodologiskt mycket välgjord placebokontrollerad, randomiserad prövning. Slutsatsen blev att smärta vid höft- eller knä artros minskar hos den som bär magnetarmband.
Förebyggande friskvård är bästa sättet till bättre hälsa och ett ökat välbefinnande.
Magnetarmband, Magnethalsband, magnetsulor, och magnetmadrasser är produkter som är väldigt bra att använda i förebyggande syfte.
Orsaken till att magnetfältens välgörande effekt vid allehanda åkommor är att magnetfältet ökar molekylernas vibrationstillstånd som medför snabbare kemiska processer och snabbare transport av slaggprodukter samt snabbare tillförsel av syre och näring. Detta innebär minskning av smärtor och snabbare läkning av skador. Magnetprodukter kan hjälpa vid sömnstörningar, muskelsmärtor och allmän trötthet. Utdrag från artikel med Ivan Troeng, ingenjör och fysiker publicerad i tidningen näringsråd och näringsrön."

Jag inbillar mig att jag har bättre balans och att jag mår bättre. Och nu tycker jag att mitt vita gummiarmband är snyggt.

tisdag 10 maj 2011

Gammal vänskap - rostar aldrig


Glatt överaskad. Öppnade tidningen Amelia idag. Min barndomskamrat har skrivit det här. Åsa Lundegård är min äldsta vän. Jag har känt henne sedan jag var fyra år och hon tre och ett halvt. Det där halvåret var viktigt, för vi föddes på olika sidor om året. Men Åsa började ett år tidigare i skolan så vi kunde fortsätta att jämt vara tillsammans. Jag har känt Åsa så länge, som jag typ har minnen. Jag har känt Åsa i 43 år. Det är många, många år. Och jag är så fruktansvärt tacksam för den vänskapen.
Jag ska inte säga att jag vet allt om Åsa, men jag vet att om livet skiter sig, jag gör bort mig, nån är dum mot mig, eller om jag behöver hjälp. Vet jag att oavsett vad som hänt alltid, alltid tas emot med öppna armar. Vi ses inte så ofta. Vi hörs då och då. Jag har slutat tjata om att hon ska komma och yoga. Haha det tog elva år, men nu är hon på väg ;)
Det känns fortfarande som igår när vi sprang mellan husen på Solvägen i Norrviken. Ja, vi träffades första gången på Solvägen. Jag hade flyttat till Sverige och ville ha en kompis. Satte mig vid grinden med mina nallar, och förbi kom Åsa. det var början på vår vänskap.

måndag 9 maj 2011

www.yogaliv.info

Vill ni läsa mer om dvderna som kom ut i april. Kan ni gå in på hemsidan www.yogaliv.info. Kram på er.

lördag 7 maj 2011

Nyhetsbrev från Yogavita


Maj 2011

Nyhetsbrev från Yogavita

Sommaren närmar sig med stormsteg. Solen skiner och allt känns lätt igen. Kroppen är mjuk och i alla fall hos mig finns ännu mer lust att yoga. Det är dags att anmäla sig till sommarkurserna i Båstad.
Gå in på www.yogavita.se, och titta under sommarschema.

Det finns också några helgkurser kvar, både i Stockholm och i Båstad under maj och juni – titta under helgkurser och gästlärare.

Nytt för i sommar är att jag förutom kurserna, kommer att ha ledd klass, första serien (i snabb takt) som man brukar lära ut i Mysore på fredagarna. Då är det drop in som gäller, eller om du har köpt sommarkortet 3500 kr, du yogar hela sommaren. Dock ej ingår helgkurser och yoga för gästlärarna.

Både Petri Räisanen och Natalia Paisano kommer till Båstad för workshops, läs mer under fliken helgkurser och gästlärare. Båda är fantastiska lärare som jag varmt rekommenderar. Även där är det dags att anmäla sig om man vill vara säker på att få en plats.

Varmt välkomna Karin

Se nedan för kommande helgkurser:

Helgkurser:

Stockholm:

Introduktion I Ashtanga vinyasa yoga – för totala nybörjare
Fredag 13/5 kl 17.00-18.30
Lördag 14/5 kl 12.00-13.30
Söndag 15/5 KL 12.00-13.30
Plats: Mysore-Stockholm, Sankt Paulsgatan 27 i Stockholm
Pris: 700 kr

Nybörjarkurs i Ashtanga vinyasa yoga - För dig som vill gå vidare från introduktionen.
Fredag 13/5 kl 19.00- 21.00
Lördag 14/5 kl 14.00-15.30
Söndag 15/5 kl 14.00-15.30
Plats: Mysore- Stockholm, Sankt Paulsgatan 27 i Stockholm
Pris: 700 kr

Båstad:

För nybörjare Ashtangayoga
Fredag 20/5 kl 17.00-18.30
Lördag 21/5 kl 10.30-12.00
Söndag 22/5 kl 10.30-12.00
Pris: 600 kr för hela helgen.
Drop in: 225 kr per klass

Fortsättning & förberedande för Mysoreträning
Fredag 20/5 kl 19.00-21.00
Lördag 21/5 kl 08.00-10.00
Söndag 22/5 kl 08.00-10.00
Pris: 650 kr för hela helgen.
Drop in: 225 kr per klass

Yinyoga
Lördag 21/5 kl 16.00-17.30
Söndag 22/5 kl 16.00-17.00
Pris: 400 kr för lördag & söndag
Drop in 225 kr per klass.

För mer information gå in på www.yogavita.se, eller mejla mig på yogavita@telia.com. Du kan också nå mig på telefon 073-4198819.

Du har väl sett att mina dvder släppts. Du kan läsa mer om dem på www.yogaliv.info. I sommar kommer också boken Yoga Erotica ut, som jag ger ut på förlaget LuxFörlag. Det blir en spännande sommar. Om shanti Karin

fredag 6 maj 2011

Lycka är:

Ja, vad är lycka? Är det en känsla som ska finnas där konstant eller är det de där små stunderna som får det att spritta i kroppen. Man vet inte riktigt vad det är, men munnen ler och det känns ända in i hjärteroten.
Jag tog fina bilder på lycka i helgen, men så glömde jag sladden, som gör att jag kan lägga upp bilden här. Får lägga till den i efterhand.
Men lycka är att vara 49 år och vänta sitt första barn. Hon heter Anna och var med på gravidyogalärarutbildningen i helgen.
Gravida kvinnor är vackra, men jag måste nog säga att gravida kvinnor som yogar regelbundet är något alldeles särskilt.
Man blir lycklig av att se lycka och känmna någon annans lycka. Lycka sprider sig, det är det som är så härligt.

torsdag 5 maj 2011

Jag älskar också kaffe

Bildtext: Ååå kaffedrickandet blir ju så mycket roligare när koppen är fin. Som de här fruktiga kopparna som Lotta Külhorn, en av mina barndosmkamrater från Norrviken gjort. Går att köpa på koloni.

Jag har nog skrivit om det här förut. Men det finns ju flera no, no, no inom yogan. Och ju längre man håller sig kvar vid yogan upptäcker man att yogan är som en ryggrad, men att man utifrån den kan man välja olika vägar. Ingen väg är mer rätt än den andra.
Och precis som vi alla är människor, är vi också olika. TYp alla lika, alla olika, alla lika, om och om igen.
En sån här no, no, no är kaffe - sååå många yogalärare som kommenterat mitt kaffedrickande. Att det inte skulle vara bra, eller att det är icke-yogiskt. Jag har tillbringat många år i Italien. Bodde i Rom i min ungdom. Vad jag vill ha sagt, man tar inte kaffet ur en italienare. Och har man vant sig vid att dricka en caffelatte, eller cappucino på morgonen INNAN practice, det vill säga det första man gör på morgonen, så vill man gärna ha kvar den vanan. Jag har dessutom lågt blodtryck, vissa dagar värre än andra, så jag behöver den här kicken för att vakna. Annars kan jag såsa vidare allt för länge.

Hur som. Jag skrev på facebook, först kaffe sedan yoga... Fick så klart olika kommentarer, typ ska det inte vara tvärtom och liknande. Men så skrev Marika från Mysore och berättade att Sharath tagit upp om kaffe på sin konferans. Han sa: No coffe, no prana.
Tada, visste jag väl ;)
Så nu till er andra som också gillar att dricka kaffe, och gärna en kopp innan er practice, ni kan lugnt fortsätta med det.
Skönt va?!!

tisdag 3 maj 2011

Jag älskar Ashtangayogan!

Det går en våg genom yogaSverige. En våg med lite tråkig ton. Nånstans ska man liksom tycka att Ashtanga Vinyasa Yoga är en så hård form av yoga. Att folk skadar sig så mycket i den formen, etc etc.
Man pratar lite nedlåtande om ashtangayoga.
Och jag har så klart mina funderingar om det, en del som jag säger här och andra som jag behåller för mig själv. Haha man vill ju inte skriva nån på näsan...
Jag tycker i alla fall att det är så himla tråkigt.
Så därför säger jag: JAG ÄLSKAR ASHTANGA VINYASA YOGA. Det är verkligen en form som passar mig.
Det är en så fantastiskt fint utformad form. Så rätt, om man gör den rätt och om man håller tillbaka lite av det där som vi västerlänningar har lite för mycket av, egot som vill att allt ska gå så fort.
Så fort att man skadar sig.
Man liksom snubblar på mållinjen för att man har så bråttom, typ...
Det finns inga quick fix i yogan. Det är ingen tävling som man kan vinna. Man blir inte en bättre människa av att kunna andra, tredje, fjärde serien.
Hur kan man ens tro det?
Det är liksom i varje-dag-gnetandet och stretandet som yogan ligger. Tålamodet att man i sakta mak går framåt.
Men att man tränar på rätt saker, sånt man behöver göra.
Jag tränar ashtangayoga mer än någonsin nu. Min kropp är starkare än någonsin. Jag böjer och bänder på mig mer än någonsin, men så har jag också hittat den lärare som för in glädjen i ashtangayogan.
Natalia Paisano är också kär i Ashtangayogan, hon tror på den. Och det är vad hon förmedlar varje dag som hon står där i studion mellan kl 06.00-09.00.
Å, jag tycker att det är så kul, fortfarande är jag så där kär som jag blev första gången jag mötte ashtangayoga.
Å det allra bästa med ashtangayogan det är att den på något sätt fostrar en till självständighet.
Även om det är underbart att varje dag gå till en lärare och träna tillsammans med en massa andra, så kan jag yoga var jag vill.
Jag behöver inte någon som säger åt mig vad jag ska göra.
Jag behöver inte bli ledd.
Jag kan stå hemma i vardagsrummet, eller i sovrummet och yoga. Jag vet vilken ställning som kommer efter vilken. Då är jag liksom min egen lärare, som uppmanar, utmanar och eller manar på.
Och om jag vill kan jag ta mig till en mysorestudio, var jag vill i världen. Jag behöver inte ens kunna språket, för jag gör ju ändå det jag vet att jag gör.
Det är en sån frihet i det.
SRi K Pattabhi Jois, fy fabian vad han var begåvad som så fint format en hel yogaform i form av sekvenser som alla löper in i varandra och öppnar upp för nästa rörelse och gör en redo för att kunna göra nästa och nästa och nästa rörelse -i den tid det måste ta.
Man behöver inte ställa sig i ett led och säga bu eller bä om något, ashtangayoga är en form som passar vissa. Uppenbarligen mig.
Jag har all respekt för de som tränar andra former av yoga och är nöjda med det. Jag säger inte att jag tycker de är dåliga, eller fel, eller farliga, eller för hårda eller för lätta, eller för larviga. Skulle aldrig komma på fråga, eftersom jag vet hur härligt det är att tycka om sin yoga.
Amen!