torsdag 19 mars 2015

Maria säger Yoga är för alla

Jag har väntat på att ni ska mejla mig era tankar, historier, önskningar, drömmar om hur vi kan göra yogavärlden mer inkluderande. Men det har varit ganska tyst. Det gör mig faktiskt ledsen för det verkar vara lättare att klaga än att delge och bjuda in människor. Hur ska vi kunna förändra något om vi inte ger några alternativ?
Så kom igen mejla mig texter och bilder yogavita@telia.com. Men obs, ingen mobbing, det gillar jag inte.

En som hörde av sig är Maria.  Så glad för hennes text som du också hittar på hennes blogg. Tack Maria och lägg ut mer bilder på instagram. Du inspirerar. Här hittar du Marias blogg: Hela dej


Yoga är för alla
 Alla snygga yogabilder på Internet och annan media kan vara inspirerande, men också avskräckande. Det späder på bilden av att yoga är för viga, starka och snygga. Jag är inte smal och har inte de trendigaste  yogkläderna. Jag kan inte utföra alla Asanas till fullo. Jag kan inte stå på huvudet. Ibland tvivlar jag på mig själv som yogalärare och förebild för yogaelever. Men för det mesta känner jag yogans djupare innebörd. För mig är det acceptans. Jag kan se/känna att det till och med kan vara en styrka att se ut och vara som jag. Kanske vågar någon börja på yoga när de ser att yogafröken inte är "perfekt". 
Yoga är för alla.
Jag lovar, det finns en yogaform för dig. En missuppfattning jag stöter på är att yoga innebär att sitta stilla och andas, med benen i kors, i en timma eller mer.
En annan, vanligare uppfattning innebär att du måste vara vig, supertränad, smal och ha snygga tights för att yoga. Yoga är mycket större än så. I yogan igår bland annat andningsövningar, meditation, avslappning och stillhet. Kroppsliga övningar i form av flöden av rörelser, så kallad Vinyasa och positioner du stannar i under några andetag (upp till några minuter beroende på yogaform), Asanas, ingår också i yogan.
Yoga ger så mycket och behövs verkligen i dagens stressade samhälle. Yoga hjälper dig att stanna upp, acceptera, känna vem du är och vad du behöver. Den ger dig kraft att genomföra förändringar som är bra för dig och som bonus blir du starkare och vigare i kroppen.
Jag har tänkt mycket på detta med hur vi ska få fler att hitta till yogan. Hur vi ska motverka att många får en ensidig, felaktig bild av yogan. När jag läste Karins blogg, blev jag beslutsam och insåg att det är dags att agera. Det kommer att läggas ut mer accepterande yogabilder på mitt Instagramkonto i fortsättningen.

Här hittar du mig på Instagram:
https://instagram.com/mariaheladej/

 3 kommentarer:

 1. Åh, så bra, tack! Hälsningar Mia

  SvaraRadera
 2. Tack för ett bra inlägg! För mig har yogan ingen ålder ....Jag är 63 år och har tränat yoga endast 1½ år och är fast ! Denna träningsform passar mig perfekt eftersom jag jobbar för att stärka en känslig rygg efter alla verksamma år inom tandvården. Har alltid tränat för ryggens skull. Gympa, gym, styrketräning, simning, stavgång m.m. Ingen träning utesluter ju den andra , men i yogan känner jag att jag har hamnat rätt. / Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Birgitta, vad härligt att höra. Fortsätt yoga och njut av allt kroppen kan göra. Kram

   Radera