lördag 28 juni 2014

det här med hormoner

Jag tror inte på att mixtra med hormoner. Jag tror vi måste vara försiktiga med det. Den hormonella cancern ökar. Varför det? Varför ökar den hormonella cancern i Sverige och säkert i alla andra länder som har liknande livsstil som vi? Nu läser jag om en gynekolog i Usa som säger att vi har en östrogendominans i västvärlden. Han tror att den förvärras av den ökande nivån östrogen som finns i maten, vatten och miljön runtomkring oss. Har jag inte sagt det hela tiden?
Ibland känner jag att jag vill börja forska, men jag har nog inte det tålamod som krävs. Dessutom skulle jag väl bli alldeles galen på alla stoppklossar som jag skulle möta. Kanske får det duga att jag använder bloggen till mina enkla tankar.
Jag har oroat mig för det här ända sedan jag fick cancer. Tänkt att det måste ha ett samband. Och jag tror det är bråttom. Jag tror vi måste se om vår livsstil. Men också skärpa kraven mot de som förser oss med hormoner indirekt. Livsmedelsindustrin, läkamedelsbranschen, storindustrin över huvudtaget, alla företag som använder sig av hormonstörande medel i sin industri och produktion på olika sätt.
Den här gynekologen har kommit på att om man tillsätter testosteron så kan man få bort de här muffinsmagarna och manstuttarna som både män och kvinnor får på grund av östrogendominansen. Utseendet är så klart viktigt, men det känns så himla bakvänt att just det är det stora problemet när vi vet att den hormonella cancern ökar.
Och jag, jag är ju verkligen ingen forskare men om det finns en östrogendominans kan väl ändå inte svaret vara att man tillsätter testosteron? Problemet kvarstår ju, men det är möjligt att patienten får ett mindre midjemått. Och alldeles säkert är den här gynekologen påhejad av läkemedelsbranschen eller en cynisk alternativmedicinbransch.
Lite känns det som när jag åkte hem med en stor papperskasse från sjukhuset med alla mediciner jag skulle ta för cellgiftsbehandlingens alla biverkningar. Det var bland annat medel mot illamående och tog jag det medlet så skulle jag bli hård i magen, då behövde jag medel mot det, som i sin tur gjorde att jag var tvungen att ta ett medel mot att jag blev lös i magen. Ett moment 22.
Alla mediciner ger biverkningar. Precis alla. Vissa måste vi ta. Det finns ingen annan möjlighet. Men behöver vi ta alla?
Jag bestämde mig för att inte ta antihormoner. Jag vet fortfarande inte om jag gjorde rätt. Varenda kvinna som får bröstcancer uppmanas att ta antihormoner i minst fem år.  (katching i läkemedelindustrins kassa...) Jag läste en undersökning som jag i detta nu inte hittar. Men det visar sig att det bara är en låg procent av alla kvinnor som äter antihormoner som KAN bli hjälpta av just antihormoner. Men istället för att ta reda på vilka som verkligen kan bli hjälpta, så att resterande procent slipper äta antihormoner som faktiskt förstör väldigt mycket i en kvinnas liv, så väljer man att ge alla kvinnor de här hormonerna. De är få kvinnor som vågar sätta emot. De flesta, jag också känner sig rädda att ta egna beslut och kanske motsäga sig en läkare som säger det är bäst om du tar dina antihormoner för att slippa få tillbaka cancern. Men att ta en tablett är ju inte helt ofarligt. Antihormoner kan ge blodpropp, artros och förlorad sexlust bland annat. Men det är klart, inte vill läkemedelsbranschen bekosta en forskning där man kommer att komma fram till att kanske bara en procent av alla bröstcancerkvinnor egentligen behöver antihormoner. Det säger sig självt. För det är läkemedelsbranschen som står bakom den stora forskningen.
PÅ en knipkurs jag hade kom en pensionerad barnmorska fram och ville prata. Hon berättade sina tankegångar kring varför inkontinens ökar och går ner i åldrarna på kvinnor, unga tjejer som inte ens fött barn. En kvinnas menscykel är viktig. Livmodern lyfter sig uppåt när en kvinna har ägglossning, sedan rör den sig nedåt resten av cykeln. Som ett litet jympapass, lite det vi också försöker få till genom att knipa, men som alltså ska ske naturligt. Överskott av östrogen bland annat gör livmodern stum. Jag tycker det säger en del. Och det allra tristaste är väl att man kanske inte informerar unga kvinnor om vad p-piller i förlängningen faktiskt kan göra?
Vad tycker du?


Tills att vi får ett rent grundvatten och rent kommunalt vatten, måste vi tyvärr själva rena vårt dricksvatten. Jag använder vattenrenare.
VATTENRENING
Här kommer ett bra erbjudande. Jag har haft en vattenrenare från företaget Naturlig vattenrening sedan oktober 2012. Och jag upplever att vattnet smakar bättre och jag känner inte det där sträva som jag upplevde dricksvattnet förut. Och det stora plusset är ju såklart att det sorterar ut de där läkemedlen som man hittat i Stockholms kommunala vatten. Jag kollade runt på vattenrenare och verkligen det finns i alla möjliga prisklasser, men Naturlig vattenrening upplevde jag som seriösast, dessutom skriver de mycket om vattenrening på sin hemsida. Gör tester och ger en inblick i sina tester. Sånt uppskattar jag. Man kan mejla dem och ställa frågor och få svar.
Jag har G1 för Stockholm.
Kostar 1890 kr (ink Moms). Om ni beställer vattenrenaren hos Naturlig rening, titta på deras hemsida, läs igenom allt och mejla dem på info@naturligvattenrening.se glöm inte att uppge Yogavita så får ni en extra kolinsats  och en extra mineraliserare på köpet. Värdet på det är 184 kr. De här produkterna håller flera år, så ni behöver inte vara oroliga att de måste användas inom en viss tid.

3 kommentarer:

 1. Det hormon som balanserar östrogen är progesteron, naturligt. Och rätt näring, rätt vikt och balans i livet utan stress.
  Det finns en helhet, en cirkel där allt hänger ihop. Alkohol o socker kräver B- vit för att metaboliseras, varför tror du brist är vanligt...? B-vit krävs för att bilda serotonon med magnesium, zink o tryptofanrik kost. Vi har inte råd med brister o obalanser då blir vi sjuka.

  SvaraRadera
 2. Kloka ord från dig som vanligt och själv har jag funderat mkt på detta då jag själv tror jag helt plötsligt fått-vad jag tror är-Östrogen dominans..pang bom bara sådär och kanske inte särskilt troligt i mitt fall att det bara är den biologiska klockan som ger sig tillkänna så plötsligt..Helt rätt angående hormoner & dess inverkan på i princip allt, det är ju hormonerna, genom det Endokrina systemet med dess körtlar (som just producerar hormoner) som sköter hela regelverket i kroppen och gör så att den fungerar öht och obalanser är givetvis boven till massor med sjukdomar, cancer, diabetes etc. Och, jo, jag håller givetvis med dig angående p-piller, därför har jag faktiskt heller aldrig ätit ngra under hela mitt liv, mkt pga de risker jag visste angående blodproppar mm, men uppenbarligen är många fortfarande ovetandes om alla dess biverkningar..Tack för att du tar upp så viktiga saker i din blogg Karin!/Mvh Lan

  SvaraRadera
 3. Hej! Ville bara säga att det här med att alla som får bröstcancer i Sverige uppmanas att äta antihormonpreparat i minst fem år, det är helt fel. Tänker att du har rätt många läsare och att det är viktigt att faktan är rätt. Alla vars cancertumör var hormonkänslig erbjuds antihormonbehandling för att undvika återfall. Det ska vara den enskilt mest effektiva behandlingen mot återfall. Före cellgifter. Är din tumör inte hormonkänslig får du inte antihormoner eftersom det inte finns någon mening med det. Jag känner själv till flera personer som inte kunnat ta den behandlingen av just den anledningen :)

  SvaraRadera