torsdag 22 augusti 2013

jag är ingen välgörenhetsprinsessa, jag har inte råd att vara det

Idag ska jag skriva ett riktigt obekvämt inlägg. Jag kommer inte vinna ett dugg på det här, snarare förmodligen hamna fel. Men jag gör det, för jag har funderat länge på det här och för att jag inte förstår det. Kanske kan ni hjälpa mig lite? Jag håller på att lära mig att säga ifrån. Säga nej. Känna efter och ifrågasätta.

Min stilla undran är; Varför förväntas det av mig att jag ska jobba gratis? Att jag ska lobba andra, tipsa om andra människor så att de får jobb, eller annonsera deras varor gratis. Jag får många "erbjudande" där man vill att jag ska samarbeta med dem. Jag tackar nej till det mesta faktiskt. Någon som ville att jag skulle annonsera om deras workshops på min blogg, så kunde de annonsera på deras kanaler. Eller som en man skrev, han hade byggt en studio på tomten men inte riktigt fått igång sin verksamhet, då tänkte han på mig. Att vi kunde ju samarbeta, eftersom som han skrev jag hade ju så många kontakter. Jag fick också ett "erbjudande" av låt oss säga ett kvinnoföretag i miljonbranschen. De föreslog att jag skulle komma ner till dem, låt oss säga en stad i södra Sverige och hålla ett föredrag om låt oss säga kvinnors hälsa - gratis. Jag kände mig oerhört obekväm när jag mejlade och sa att jag inte jobbar gratis.
För mig finns det så många bitar i det här sättet att se på kvinnor och tyvärr är det ofta andra kvinnor som förväntar sig att jag ska vara så snäll och generös att jag tar av min egen energi och tid. Och i det här fallet är jag ju knappt färdigläkt från cancer och med en cancerbehandling bakom mig som tagit massor av mig. Jag ska alltså hålla, slänga ihop ett föredrag lite så där och prata om kvinnors hälsa, utan att få betalt för det. För att vara schysst mot andra kvinnor.
Men jag är ju kvinna, en kvinna som genomgått cancer. Min hälsa då?
Kanske är det just det, att jag tagit för lite betalt, jobbat för mycket "gratis" som gjorde att jag fick cancer. Att jag haft svårt att säga nej, för att det är obekvämt.
Att vi kvinnor förväntas vara smidiga och schyssta. Å liksom brinna för något så mycket att vi gärna jobbar just gratis.
Jag har skrivit om det här på bloggen. Jag får inte betalt för den här bloggen. Jag skriver här för att ingjuta hopp och kraft hos andra, att ta för sig, sätta sig själva i främsta rummet, våga ifrågasätta läkare och sjukvården. Jag skriver här om orättvisor, som jag ser och med en önskan om att på mitt lilla sätt göra en förändring. Få människor att se om sina egna hus, läs dem själva och för att må bättre. Jag har velat rikta fokus på cancer och rehabilitering bland annat. Jag får jättemycket mejl, privat mejl och jag försöker svara så gott jag kan. Men jag har inte möjlighet, tid och kraft att svara på allt. Jag har på senare tid börjat att samarbeta med några företag som jag tror på och stöttar helhjärtat.
När jag blev sjuk hade jag, eller har jag en sjukpeng på 5700 kr i månaden. Vem kan leva på det? Inte jag. Jag har helt enkelt inte haft råd att vara sjukskriven. Jag har sedan jag blev sjuk jobbat, skrivit artiklar, en bok, hållit föredrag, haft workshops och retreat och det mitt i värsta cytostatikaångorna. Nu skriver jag det sista på en bok, och som tur är så kommer den här bloggen att bli en bok.
Jag behöver all min kraft, all min tid att läka. Bli frisk och att hålla mig frisk.
I samband med bröstcancermånaden hoppas jag kunna göra ett "välgörenhetsjobb". Jag ska försöka hålla i en yogaklass för bröstcancerdrabbade och jag skulle gärna hålla i ett föredrag/öppet samtal i samband med det och de pengarna som kommer in, vill jag skänka till Bröstcancerfonden.

Jag har inte den ekonomiska möjligheten att vara en välgörenhetsprinsessa. Jag har inte den ekonomiska möjligheten. Så nu var det sagt.

Igår blev jag så himla glad, när jag läste att den fantastiska yogakvinnan Malin Berghagen skrivit om boken YogaErotica i sin blogg: Yoga och sexlivet Tack underbara Malin som vill yogifiera hela världen. det vill jag också, jag vill också knipifiera hela Sverige.

9 kommentarer:

 1. Vad du är modig som vågar ta upp det här! Fenomenet verkar vara vanligare vad gäller kvinnor, både de som frågar och de som förväntas arbeta gratis, än män. Det är ganska intressant. Varför förväntas kvinnor arbeta gratis bara för att vi ska göra en god gärning mot andra?

  Karina Ericsson Wärn på Granntanterna har också vågat skriva om samma sak. Det verkar vara något som behöver diskuteras.

  /Bea

  SvaraRadera
 2. Stå på dig - annars gör någon annan det!

  SvaraRadera
 3. Hejja dig, duktiga och underbara Karin!
  Klart du ska säga ifrån och inte låta folk parasitera på dig.
  Det är inte fel att säga NEJ.
  Stor kram!!!
  Cathrine

  SvaraRadera
 4. En sak bara Karin; du är inte själv orsaken till din cancer. Grubbla över huvud taget inte på varför du fick den, det är en akademisk fråga.

  Kram, Eva i Lund

  SvaraRadera
 5. Självklart ska du inte jobba gratis. Jättebra om folk vill anlita dig att inspirera och hålla föredrag och workshops o.s.v. men då ska du självklart ha betalt för det! Tänker på kända yogalärare som Kathryn Budig som för en workshop vill ha antingen 3000 euro eller 70% av intäkterna (det som blir störst summa) plus 50 euro per dag för matutlägg plus full täckning av rese- och boendekostnader. Det vore kanske något. ;)

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att du har helt rätt. Du kan inte förväntas jobba gratis. Förutom det här med kvinnoaspekten, är det inte också "ämnet" som av någon anledning uppfattas som "mer gratis"? Det är ju knappast så att någon förväntas föreläsa gratis om t.ex. It-säkerhet eller dataprogram. Om någon vill ta del av din kompetens och erfarenhet inom hälsoområdet så har ju det ett pris på samma sätt som all annan kompetens och erfarenhet. Så: säg nej eller sätt ett pris på din kunskap.

  SvaraRadera
 7. Go Girl, Go!

  //ninni

  SvaraRadera
 8. Livet ar alldeles for kort for att bara acceptera vad andra tycker man borde gora. Ditt liv ar ditt, du ar drottning over det, sa du bestammer vad som kanns ratt eller fel for dig. Bra gjort! Emma x

  SvaraRadera
 9. Bra där!!! Det är helt rätt, stå upp för dina ideal och du kommer att känna dig mer bekväm med dig själv, sen får folk tycka och tänka vad tusan dom vill.
  Go girl, du är bäst!!!

  SvaraRadera