lördag 24 augusti 2013

behövs kosttillskott?

Vad är mat? Känns som en relevant fråga man kan ställa sig själv. Visst är det tröttsamt med alla dieter och olika rön. Inget stämmer längre. Hur ska jag tänka. Folk blir rådvilla. Jag blir i alla fall rådvill. Men mat är medicin, rätt sorts mat. För fel sorts mat kan göra dig sjuk. Är du med?
Så långt har väl de flesta hängt med. Men mat är inte längre vad den var. Enbart mat räcker inte för att du ska få i dig tillräckligt med näring.

Jag följer den här sidan på facebook Matfusket. Då får man ganska bra inblick i vad man bör utesluta och ta bort.
Det som hänt är att jag har svårt att gå in i mataffärer. Jag blir nästan äcklad av allt som erbjuds, som inte känns som mat utan som olika kemikaliebomber. Hur blev det så här? Nu senast sockervattnet som lanseras som hälsovatten. 

Själva ordet hälsa urvattnas. Vad är hälsa? Är hälsa ett vitaminvatten som visar sig vara en sockerbomb? Känns mer som att det vi trodde var mat, numera är godis, eller så är hanteringen så urdålig att vi bör utesluta bara för det. Som hanteringen av djur. Går inte in på det, eftersom det är för mig helt sjukt att vi ens tillåter att det fortgår.

Är det inte dags att sätta sockerskatt på de företag som använder socker i sina produkter, som någon sorts utfyllnad. Liksom lurar oss att bli sockerberoende.
Då kanske staten får in de pengar som behövs för att vi ska ha bra skolor och en bra äldrevård.

När jag blev sjuk i cancer trodde jag verkligen att jag levde hälsosamt. Men cancern blev på många sätt ett startskott för mig att ta reda på mer.
Jag är verkligen bara i min linda och jag söker. Men jag har mött helt oroligt häftga och kunniga människor på vägen. Jag vill verkligen lära mig mer. Som Patrick som driver Innate Response. Det är därifrån jag köper alla mina kosttillskott.
Och så klart! Det är skillnad på kosttillskott och kosttillskott. För det har ni väl ändå inte undgått att förstå?

Nu fick jag det här mejlat till mig.

”Bruce Ames är en av vår tids giganter på det medicinska fältet. Han är känd av alla forskare i medicinvärlden över för sina metoder att mäta påverkan på arvsanlagen och cancerogenitet. Han var också tidigt ute med en metodik för att mäta skador av fria radikaler. Nyligen har Bruce Ames publicerat ett arbete där han visar att för låga nivåer av essentiella näringsämnen, vilket bevisligen är vanligt i befolkningen, ökar risken för svåra sjukdomar som cancer och åderförkalkning. Det handlar om potentiella skador på arvsmassan, och Bruce Ames menar att [för låga nivåer av essentiella näringsämnen] spelar en tusenfalt större roll för befolkningen än den samlade effekten av alla bekämpningsmedel och tungmetaller. Bruce Ames rekommenderar därför kosttillskott till hela befolkningen och hävdar att detta skulle vara oerhört kostnadseffektivt, dvs. ge en kraftig sänkning av sjukligheten till en låg kostnad.” Det finns ett flertal studier som pekar på faran med kosttillskott eller dess avsaknad av verkan; i dem ingår alltid isolerade syntetiska tillskott. Det finns däremot inga studier som har visat på skador eller verkningslöshet av tillskott från högkvalitativa 100% wholefoodtillskott, tvärtom.

Bruce Ames är professor i biokemi och molekylärbiologi vid University of California, Berkeley, USA och är även så kallad Senior Scientist vid Children's Hospital Oakland Research Institute. Han är även medlem av det prestigefulla National Academy of Science i USA. Bruce Ames har dessutom erhållit U.S. National Medal of Science samt att hans över 450 vetenskapliga publikationer har resulterat i han varit nummer 23 i listan över de hundra mest citerade forskarna i världen (alla vetenskaper inkluderat) i över en tioårsperiod. Bruce Ames är en världens mest ansedda forskare när det gäller biokemi och molekylärbiologi och det är troligtvis bättre att lita på honom än på många andra när han rekommenderar kosttillskott till hela befolkningen. Tillskott ska dock givetvis vara av högsta kvalitet eftersom tillskott av dålig kvalitet gör mer skada än nytta.

Jag får många frågor om vilka kosttillskott jag äter. Jag lovar att jag ska svara på det, varför och vilka. Lovar att skriva ett inlägg om det. Men tycker ni inte att ovanstående meningar räcker? Tänk om det är så som Bruce Ames säger att många av de sjukdomar vi har och får kanske kan hållas borta om vi fick kosttillskott av "staten". Att det skulle vara oerhört kostnadseffektivt, för att vi kanske då skulle bygga upp en urstark befolkning?
Men, det kanske är lättare att hålla oss på mattan om vi pumpas i en massa socker.
För de enda som tjänar på att vi blir sjuka det är läkemedelsbranschen.
Det är lätt att blir paranoid. Väldigt lätt.

Alla mina vitaminer, mineraler, ja, mina kosttillskott köper jag på Innate Respone och ni vet väl att ni får 10 procent på ert första köp, och glöm inte att skriva Yogavita som kampanjkod. Här kan du läsa om huruvida kosttillskott behövs

Jag är helt säker på att kosttillskotten är en av anledningarna till att jag återhämtat mig så bra efter de tuffa cancerbehandlingarna.


5 kommentarer:

 1. Undrar lite vad som menas med 100% wholefoodstillskott?

  SvaraRadera
  Svar
  1. kommer att skriva mer om det. Håll utkik. kram

   Radera
 2. Läste igår tidnimgen Hälsa (senaste numret), och vart så upprörd över att Eva Olsson skrivit en så dålig artikel om kosttillskott! Deras källa var en nutrisist från Livsmedelsverket. Artikeln kändes inaktuell med felaktig information. Alla vet väl som är lite kunniga att vår mat blir mer och mer näringsfattig, konstgödsel som en bov i det hela. Nordens jordar är selenfattig och fisken matad med foder som gör att omega 3 saknas i fisken. Listan kan göras lång..
  Köp inte tidningen Hälsa!
  Tack Karin för ditt inlägg!
  Det är fortfarande för många som tror att det kan äta sina pengar......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var tråkigt att höra. Vad är rätt och vad är fel. Och alla dessa dieter. Du får gärna mejla bra länkar om du har intressant info, det får alla göra. Man vill ju att allt ska bli rätt ;)

   Radera
 3. Jag tror som du att kosttillskotten behövs. Hela tiden. Själv köper jag det jag äter från http://se.purepharma.com/index.php Ett danskt företag som har massor av utmärkelser och kvalitetsstämplar. Skönt att det finns fler bra leverantörer.

  SvaraRadera