måndag 7 juli 2014

varje dag är ett val

Varje dag är ett val. Varje dag har jag möjlighet att göra ett val. Hur ofta tänker man så?Ny dag. Vad måste jag göra? Vad borde jag göra? Vad vill jag göra?
Det är så lätt att tänka att man är fast i en roll, en väg, ett sätt. Man kan vara rädd för att göra val. Rädd för att starta om och ändra. Rädd för att man gör fel val, så hellre håller man fast vid något för att man inte vågar ta det där steget. Lite som att möblera om ett rum. Man kanske har svårt med det, eftersom man vant sig vid hur möblerna står, tavlorna hänger. Vant sig. Kanske också för att andra vant sig vid hur man möblerat, fixat och donat. Så plötsligt ska man, vill man göra nåt nytt, öppna upp en vägg. Öppna upp för ett nytt fönster. Man kanske till och med hänger upp en gardin. Ibland blir det bättre. Ibland ångrar man sig. Ibland får man svaret långt senare.
Men visst är det så att varje dag räknas. Visst finns det bättre och sämre dagar. Dagar som gör ont. Dagar när man vaknar upp och har den där oron och rädslan i magen. Så kommer andra dagar när man vaknar alldeles lätt, öppnar upp ögonen och känner värme och glädje och tillförsikt i hela kroppen. Ibland vaknar man upp till en skitdag som ändras under dagen och blir så där varm och härlig och glad. Eller så blir det tvärtom.
Men visst räknas varje dag och varje val man gör just den dagen.
Man kan välja att äta bra mat, välja att börja dagen med en solhälsning, en promenad längs kärleksstigen. Välja glädje som Kay Pollak skrev i sin bok.
Man kan välja de som man vill ha runtomkring sig. De som tar in solsken i ens liv:

"Håll er borta från människor som försöker förringa dina ambitioner. Små människor gör alltid det, men de riktigt stora människorna får dig att känna att du också kan bli stor."
Mark Twain

2 kommentarer:

  1. Tack Karin!! Behöver påminnelser varje dag - för de val jag kan göra!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kram, jag vet det är inte det enklaste, man behöver den där påminnelsen om att man har just det valet.

      Radera